Egyszerűbb adórendszert és kevesebb adminisztrációt!

2013. szeptember 13. péntek - 15:09 / piacesprofit.hu
  •    

Az adórendszer és az adminisztráció egyszerűsítését szorgalmazza az uniós vállalkozók döntő többsége a versenyképesség érdekében. Az üzletemberek 72 százaléka szerint túl bonyolult a papírmunka, kétharmaduk pedig az adórendszert is egyszerűbbé tenné. Sokan panaszkodnak a szűkös pénzügyi forrásokra is.

Kevesebb bürokrácia és egyszerűbb adórendszer javítana a versenyképességen – Kép: PP Archív

„Az üzletemberek számára a sok papírmunka, a bonyolult adórendszer, valamint a szűkös pénzügyi források jelentik a legnagyobb kihívást. Értékelésük alapján az Európai Unió a középmezőnyben helyezkedik el a vállalkozások sikerét leginkább meghatározó szempontokat értékelő listán a G20-as országok rangsorában” – mondta Havas István, az EY vezérigazgatója.

A megkérdezettek 72 százaléka szerint az adminisztrációs terhek túlzottan megnehezítik a vállalkozások indítását. 61 százalékuk pedig azt mondta, hogy az adórendszer egyszerűsítésének egyértelmű pozitív hatása lenne vállalkozói szektorra – mutat rá az EY nemzetközi felmérése, amelyben mintegy 350 uniós vállalkozót kérdeztek meg. (Bizonyára ez az oka annak, hogy a magyar vállalkozások átlagosan csak néhány évet élnek meg.)

77 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy továbbra is nehéz a pénzügyi forrásokhoz való hozzájutás. A válaszadók harmada szerint viszont javult a kormányzati támogatáshoz való hozzáférés az elmúlt három évben. A vállalkozók döntő többsége a banki hiteleket részesíti előnyben, ezt követik kormányzati támogatások, majd a kockázati tőke.

A megkérdezettek mintegy fele vélekedett úgy, hogy országa kultúrája támogatja a vállalkozói szellemet. Ugyanakkor a válaszadók 88 százaléka szerint az iskolai tananyag részévé kellene tenni a vállalkozói ismeretek oktatását a siker érdekében.

A vállalkozók többsége szerint a vállalkozói klubok és szövetségek terén tapasztalható a legjelentősebb javulás az elmúlt öt évben. A lista második helyén az inkubátorházak, a harmadikon pedig az olyan vállalkozói konferenciák, találkozók és programok szerepelnek, mint például a Piac&Profit Kkv Akadémiája.

Uniós összevetésben is bonyolult a magyar adórendszer és a vállalkozások adminisztrációs terhei, – a kormányzati ígéretek ellenére – egyre nőnek. Mivel sok esetben azt tapasztalható, hogy  értelmezési nehézségek, apró, könnyen korrigálható hibák miatt bünteti az adóhatóság a magyarországi vállalkozókat, ezért az adózási kultúra javítása érdekében állandó, kiszámítható és jól érthető rendszert kellene megteremteni. A hatóságok csak ez után várhatnák el teljes joggal, hogy minden adóalany maradéktalanul teljesítse kötelezettségeit. „Habár teljes mértékig egyet lehet érteni az agresszív adótervezés elleni szigorú fellépéssel, ugyanakkor a bonyolult, nehezen érthető és állandóan változó jogszabályi környezet sok jogkövető vállalkozás számára is nehézséget okoz” – mondta korábban Siklós Márta a LeitnerLeitner adótanácsadó igazgatója és vezető adótanácsadója.

E-ügyintézés magyar módra, papíron
Idén januártól az építési eljárásban a határidőre nem reagáló szakhatóság hozzájárulását megadottnak kell tekinteni, ennek ellenére az építésügyi hatóságok határidőn túl is várnak a szakhatósági véleményre, ráadásul az elektronikusan benyújtott iratokat papíron is bekérik.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek