Ez a megoldás: ne várjuk ki a végét

2019. február 04. hétfő - 16:15 / piacesprofit.hu
  •    

Nem ritka, hogy a légiutas lekési a gépét – nem utolsó sorban azért, mert hosszan kellett sorba állnia a tömegben a biztonsági ellenőrzésnél. Német repülőtereken most új módszerekkel kísérleteznek a kontroll felgyorsítására.

Az egyik megoldás, amelyet frankfurti és a hamburgi reptéren próbálnak ki, pofonegyszerű: aki felkészült és fürge, megelőzheti a lassú, matató utast.

wikipedia

Forrás: wikipedia

Az ellenőrzéshez nem egy, hanem több folyosó vezet. Így, aki tudja, mit kell tenni, idejében átlátszó tasakba teszi a folyadékokat, krémeket, kiveszi a laptopot, megszabadul az övétől, az mehet előre, míg a tapasztalatlan, vagy lassú utas hátramarad. Frankfurt egyébként hét további ellenőrző folyosót is kap, (költség: 10 millió euró) amitől azt várják, hogy a jelenlegi, óránként 800 ellenőrzést 1.500-ra tudják növelni.

A német repülőtereken hasznát szkennereket egyébként a brit Smiths cég gyártja és fejlesztőjük szerint azok lényegesen nagyobb teljesítményre képesek: a szűk keresztmetszet nem a gépeknél, hanem előttük és utánuk jelentkezik. Még többet tud a szkennereknek a múlt év végével engedélyezett új nemzedéke: azok az egészségügyből ismert komputertomográfia, a CT technikájával dolgoznak és bőröndöknél már használatban vannak.

Lassan követni sem tudjuk a fapadosok csomagárait
Megemelte a Wizz Air és a Ryanair az elsőbbségi beszállás és a csomagfeladás árát. Mostantól az utazási szezontól is függ, hogy mennyit kell fizetni egy-egy feladott poggyászért.

A jelenlegi négy felvétel helyett ez a készülék ugyanannyi idő alatt 800 felvételt készít a kézicsomagról, ami lehetővé teszi, hogy tartalmát 3 dimenzióban és több rétegben vizsgálhassák.

(Forrás: Der Spiegel)