Egyre több vállalat evezik át a hitelek piacáról a kötvények piacára

2017. augusztus 25. péntek - 10:32 / piacesprofit.hu
  •    

Az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programja a kamatokat nagyon alacsonyra nyomta le, és ez különösen vonzóvá tette a tőkepiacokat. A hitelfelvevők sok esetben előtörlesztik hiteleiket, és kedvezőbb kamatszinteken refinanszírozzák magukat. Ez volt a fő oka annak, hogy ebben az évben rekordméretű kínálat jelent meg a kötvénypiacon, és bár a kamatfelárak egyre szűkebbek, a befektetők mégis versengenek az új kibocsátásékért - írja közleményében a Saxo Bank.

Ebben a különleges piaci helyzetben több vállalat is hátat fordított a hitelpiacoknak, és a jobb feltételek reményében bejelentkezett a kötvények piacára. Úgy tűnik, hogy manapság még a nagymértékben eladósodott vállalatok is ki tudják használni a keresleti-kínálati viszonyokat a kötvénypiacokon. Ez sajnos ahhoz vezet, hogy azok a bóvli kategóriájú cégek is megjelennek a kötvénypiacon, amelyeket a bankok nem akarnak finanszírozni.

hitel

fotó: archív

Nehéz megjósolni, hogy ez a trend meddig fog tartani, mivel a piacokról vegyes visszajelzések érkeznek. A Tesla a közelmúltban hatalmas sikert könyvelhetett el az 1,8 milliárd dolláros, 5,3 százalékos hozamszint melletti kötvénykibocsátásával. A siker egyik oka az lehetett, hogy a technológiai szektor üdvöskéjének, a Tesla-nak ez volt a bemutatkozása a kötvénypiacon – úgy tűnt, hogy a befektetők sokkal éhesebbek voltak annál, semhogy érdekelje őket a társaság negatív cashflow-ja. Ugyanakkor a Tesla kötvényét – 5,3% Tesla Motors (2025) – a másodlagos piacon már lejjebb árazták, augusztus 24-én 98,0 alatt zárt, ami talán azt jelzi, hogy valami lassan elkezd változni.

Júliusban az Antalis International (papír- és csomagolóanyag) pedig sikertelenül próbálkozott a kötvénypiacon, mivel a befektetők magasabb hozamot vártak el, mint amennyit a társaság hajlandó lett volna fizetni.

Nagy lehetőség kis cégeknek – mire érdemes figyelni hitelfelvételkor?
Minden vállalkozás életében eljön a pont, amikor a cég további fejlődéséhez külső forrás bevonására van szükség. Azonban a kisvállalatok gyakran szembesülnek azzal a problémával, hogy nehezebben jutnak hitelhez nagyobb méretű társaiknál.

Ha pedig egyszer végre elkezdődik egy kamatemelési ciklus – ami végül is idő kérdése -, akkor az eszközosztályok között az első áldozatok az alacsony minősítésű kötvények lesznek. A csökkenő olajárak, a fokozódó geopolitikai kockázatok, valamint a Washingtonban tapasztalható politikai instabilitás hatására a befektetők egyre óvatosabbá és válogatósabbá válnak. A nyersanyagáraknak kitett szektorok kevésbé lesznek vonzók, mint például a technológiai vagy a fogyasztási szegmens, a politikai kockázatok pedig a feltörekvő piacok kötvényei iránti keresletet érinthetik kellemetlenül, hiszen a magas hozamokra vadászó befektetők a konszolidáltabb piacokon, így Európában és az Egyesült Államokban is találnak magas hozamú kötvényeket.

Összességében tehát megmarad a nagyobb hozam iránti éhség a kötvénypiacon, és erre azok a befektetők is találnak megfelelő instrumentumokat, akik érzékenyebbek a gazdasági és politikai kockázatokra.