Egyre több magyar cég költözik Bécsbe – nem véletlenül

2016. március 25. péntek - 08:09 / piacesprofit.hu
  •    

2015-ben is megdöntötte a saját rekordját az osztrák főváros: egymás után negyedszer haladta meg a Bécsben letelepedő külföldi cégek száma az előző évit. A magyar vállalkozások körében is nagyon népszerű volt tavaly az osztrák főváros, meg is mutatjuk miért.

bécssxcAz előző évihez képest több mint tíz százalékkal, 159-ről 175-re nőtt 2015-ben azoknak a külföldi vállalatoknak a száma, amelyek az osztrák fővárosban telepedtek le. Ezzel Bécs sorban negyedszer tudta felülmúlni saját rekordját.  Az osztrák Gazdasági Minisztérium adatai szerint a német cégek körében volt a legnépszerűbb az osztrák főváros, 2015-ben összesen 49 német vállalat telepedett le Bécsben. De nagy érdeklődést mutattak a magyar és az olasz befektetők is: 18 magyar és 14 olasz vállalkozás kezdte meg működését tavaly az osztrák fővárosban. Ami különösen jó arány, tekintve, hogy a magyar cégek ritkán merészkednek külföldre, pedig nagyon megéri!

Ezzel az eredménnyel Bécs ötször annyi nemzetközi vállalkozást tudott megnyerni magának, mint a második helyezett Karintia, ahol 36 külföldi vállalkozást alapítottak. A listát Salzburg (25), Tirol (20) és Alsó-Ausztria (18) folytatja. A 175 külföldi cég összesen 1.450 új munkahelyet és 630 millió eurós befektetést jelent.

Az Ausztriában megtelepedett magyar vállalkozások zöme inkább a szolgáltató-szektorban van jelen, mint az iparban. E jelenség leginkább a hazainál jóval drágább munkaerővel magyarázható, mely az osztrák piacra helyben gyártó cégek számára jelentősen megdrágítaná a termékek előállítását. Kereslet ennek ellenére lenne exportképes termékeket kínáló, az osztrák piaci sajátosságokat ismerő és felismerő cégekre.

Ausztriában olyan cégeknek érdemes próbálkozniuk, akiknek van exportképes termékük, tapasztalatuk a külkereskedelmi ügyintézésben, vezetői beszélnek németül és van német (vagy angol) nyelvű honlapjuk, prospektusuk. (Hogy mi garantálja a sikert a külpiacon, arról itt olvashat bővebben!) A külgazdasági attaséi hálózat célja, hogy sikeres magyar-osztrák kétoldalú gazdasági, üzleti kapcsolatok tovább bővüljenek; a magyar kkv-k kijussanak az osztrák piacra. Rajtuk kívül még sokan segítenek, hogy ne induljon hátránnyal.

Cégalapítás Ausztriában: ezek a feltételek
Cégalapítás Ausztriában több jogi formában is lehetséges, az alapítás költségei elsősorban a választott jogi formától függenek. Minél komplexebb jogi formát választ az ember, annál magasabb költségekre kell számítania az alapításkor. Amíg az egyéni vállalkozás megkezdése alig okoz költségeket, egy GmbH alapítása jelentős kiadásokkal jár.