Egyre több cégnek van B terve

2014. szeptember 17. szerda - 11:10 / piacesprofit.hu
  •    

Megfontolt, kisebb lépésekkel, de újra előre tekintenek és üzleti fejlesztésekben, beruházásokban gondolkodnak a kisvállalkozások egy friss felmérés szerint. A többség csak hónapokra tervez előre, de egyre többen kezelik jól a kockázatokat és készülnek B tervvel.

A kisvállalkozások harmada (jellemzően a nagyobb, 100 és 250 millió forint árbevétel közöttiek) 6-12 hónapra előre tervez üzleti döntései meghozatalakor, ami biztató előremozdulás az előző évekhez képest, és a többség is újra képes arra, hogy hónapokkal előre tekintsen – derül ki a CIB Bank megbízásából végzett reprezentatív kutatásból. A kisvállalkozások vezetői és egyéni vállalkozók körében végzett átfogó felmérés rámutatott, hogy a nagyobb kisvállalkozások többsége készített már üzleti tervet is. Nemcsak a tervezés, hanem az újratervezés is jellemző a nagyobbakra, hiszen közülük többen felülvizsgálták vagy megváltoztatták a cég üzletpolitikáját, főként a piaci körülmények miatt (69%). Pozitív, hogy kétszer annyi vállalkozás szeretne több lábon állni és rendelkezik „B” tervvel, mint öt évvel ezelőtt.

A többség már újra fejlesztéseket tervez

A vállalkozások közel 60 százaléka gondolkodik kihasználható üzleti és fejlesztési lehetőségekben. Ezeket kis lépésekben, megfontoltan tervezi megvalósítani. A megkérdezettek 23 százaléka kis fejlesztéseket, beruházásokat tervez, 18 százalék a tevékenység bővítését tartja elképzelhetőnek, 13 százalék pedig belföldi vagy külföldi terjeszkedést lát lehetségesnek. Átfogó fejlesztést és nagyobb beruházást a megkérdezett kisvállalati vezetők 12 százaléka tervez.

Hogyan írjunk jó üzleti tervet?
Az üzleti tervben ismertetjük meglévő vagy leendő vállalkozásunkat, annak jövőre vonatkozó céljait, azt, hogy ezeket a célokat hogyan szeretnénk elérni, kinek szeretnénk termékünket/ szolgáltatásunkat eladni, és ehhez milyen eszközökre, milyen reklámra és mennyi pénzre van szükségünk A jó üzleti tervnek fontos kritériumai vannak. Szakértőnk összeszedte, mik ezek.

Az üzleti fejlesztések mentén a kitűzött célokat a vállalatok lépésről lépésre kívánják elérni. A stabilitás elérése vagy megtartása minden harmadik vállalkozás elsődleges célja, de a 100 és 250 millió forint közötti nettó árbevételű vállalkozások harmada a növekedést és a terjeszkedést tekinti elsődleges feladatnak. Érdekesség, hogy a nehézségek között sokan említik a megfelelő alkalmazottak hiányát, ami arra utal, hogy a jól képzett és megfelelő tapasztalattal rendelkező szakemberek számára ebben a vállalati körben is vannak elhelyezkedési lehetőségek.

Fontos sikertényező a szakértelem

A vállalkozás sikere a válaszadók szerint elsősorban a szakértelmen múlik, ezt 97 százalék gondolja így, de nagyon fontos a vevők elégedettsége (95%), a jó szolgáltatás/termék (94%) és a jó kapcsolatok is (93%). Jóval kevesebben gondolják ugyanakkor, hogy a jó reklám vagy értékesítési megoldás fontos a sikerhez. A megkérdezettek 43 százaléka szerint szakértelem és a minőség területén tudnak jobbat nyújtani versenytársaiknál, de sokan rugalmasságukat (39%) és gyors reagálásukat (35%) nevezték meg versenyelőnyként.

(A magyar munkaadók körében végzett felmérés szerint itthon a globális átlagnál jóval nehezebb megfelelő munkaerőt találni, a szakemberhiány már a versenyképességet fenyegeti.)

Pénzügyek – a banki partner legyen tanácsadó

A CIB felméréséből kiderül, hogy megvan a nyitottság számos cégvezetőben, hogy pénzügyi ismereteit fejlessze: a megkérdezettek 41 százaléka véli úgy, hogy szükséges lenne tovább bővíteni ilyen irányú ismereteit. Egyharmaduk fontosnak tartja, hogy kapjon pénzügyi tanácsokat banki partnerétől. „A felmérés eredményei és saját tapasztalataink is azt mutatják, hogy a kis cégek vezetői szívesen fogadnak tanácsot banki szakemberektől, például az üzleti tervvel, pénzügyi kérdésekkel vagy gazdasági képzésekkel kapcsolatban. Szintén fontos visszajelzés a kutatásból számunkra, hogy a vállalkozások vezetőinek elsőrendű kérdés a szakértelem, a minőség és a hosszú távú partnerség.” – emelte ki az exkluzív kutatás kapcsán Bodnár Zoltán, a CIB Kisvállalati Szegmens vezetője.