Egymillió lesz a közbeszerzések értékhatára

2016. november 10. csütörtök - 14:41 / piacesprofit.hu
  •    

Egymillió forint fölött nyílt közbeszerzést kell folytatni a jövőben, és azt is kiküszöbölik, hogy ne legyen hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárás – jelentette be Lázár János a Kormányinfo-n.

Budapest, 2016. június 9. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2016. június 9-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Kép:MTI/MáthéZoltán

A közbeszerzési törvény módosításával kapcsolatban a kormány nyitott minden észrevételre, így a civil szervezetek részéről is. Minden politikai erő egyetért abban, hogy a közpénzeket szoros felügyelet mellett kell elkölteni. Ennek szellemében egymillió forint fölött mindenről nyílt közbeszerzést kell majd folytatni – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 68. Kormányinfón.

„Nagy kritika Magyarországgal szemben, hogy sok eseten egy közbeszerzési pályázatra csak egy ajánlat érkezik. Ez egyébként sok országra jellemző. Ennek oka a gazdasági szerkezettel lehet összefüggésben” – mondta a miniszter.  Lázár János szerint a módosítás azt küszöböli ki, hogy ne legyen hirdetmény nélküli eljárás, és ne legyen olyan, hogy egy kiírásra csak egy pályázó jelentkezik – jelentette be a miniszter. Az elektronikus közbeszerzések bevezetésére 3 milliárdot szán a kormány, a jövőben a győztes és a vesztes pályázatok is megismerhetők lesznek online, ez jelentősen javíthatja a közbeszerzések transzparenciáját. Aki megszegi a közbeszerzési szabályokat, azokat 90 napra ki fogják zárni a folyamatból.

A módosítást, – mint azt Lázár János is kelmondta, a közbeszerzési törvény tervezett lazítása miatti kritikák következtében hozta meg a kabinet. Korábban éppen a négynapos hétvége előtt benyújtott módosítási javaslatban ugyanis még teljesen más irányvonalat szabott meg a kormányzat, mivel közel megduplázódtak volna a közbeszerzések alsó értékhatárai. A gyakorlatban ez azt jelentette volna, hogy az eddigi 8 millió forint helyett 15 millió forintig lehetett volna közbeszerzés kiírása nélkül árut és szolgáltatást vásárolni, míg építési beruházás esetén a jelenlegi 15 millió forintos értékhatár 25 millió forintra emelkedett volna.

Biztosítékkal is készülni kell a sikeres pályázatra
Az uniós támogatási dömping a közbeszerzéseket is felpörgeti, miután az új Kbt. kötelezővé tette a közbeszereztetést a 25 millió forintos érték feletti egyedi beszerzések esetén. Bár a vissza nem térítendő támogatások esetében a kiírók már nem követelnek meg biztosítékot, számos, közbeszerzést kiíró vállalkozás kér az ajánlattevőktől teljesítési vagy jól teljesítési garanciát a források megfelelő felhasználásának biztosítékául.