Egyelőre félnek a cégek a lakáshitel támogatástól

2014. október 08. szerda - 15:06 / piacesprofit.hu
  •    

Az adó- és járulékmentesen nyújtható lakáscélú támogatást a cégek egyelőre mérsékelten alkalmazzák, holott nagy az érdeklődés, és komoly megtakarításokat érhetünk el így a bérköltségeken.

Kép: Pixabay

Az idei személyi jövedelemadóról szóló törvény módosítása szerint a munkáltató béren kívüli juttatásként adó- és járulékmentesen nyújthat lakáscélú támogatást. Az érdeklődés elsősorban a már intézményesült cafeteria rendszereket működtető vállalkozások részéről erős, azonban a juttatással kapcsolatos munkáltatói kötelezettségek az eddigi legbonyolultabb juttatást eredményezik.

„A költséghatékony munkáltatói támogatásnak szigorú feltételei vannak, az adómentességhez a munkáltató és a munkavállaló részéről is számtalan előírásnak kell megfelelni. Ráadásul a munkáltató felelőssége, hogy az adómentesség, valamint a felhasználás a törvényi előírás szerint teljesüljön. Feltehetőleg ez lehet az oka annak, hogy számos cég inkább jövőre halasztja a juttatás bevezetését, holott már idén a munkáltatót terhelő bérköltségek jelentős, akár 20-50 százaléka is megtakarítható” – tájékoztatott Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.

(Itt megtalálja a lakáshitel támogatással kapcsolatos jogszabályokat és szankciókat!)

A munkáltatónak kellő szigorral és szakértelemmel kell eljárnia a munkavállaló jogosultságának elbírálása során, hogy megelőzze az említett szankciót. Az, hogy az összeget át kell minősíteni utólag munkaviszonyból származó jövedelemmé, ha nincsenek meg az adómentesség feltételei, ráadásul 20%-kal növelten, összességében 83%-os „büntetést” jelent a dolgozónak és 52%-ot a munkáltatónak, amit persze a munkáltatónak kell realizálni az adóhivatal felé. Így érthető, ha a munkáltatók nem szívesen vállalkoznak az önálló adminisztrációra, kérik a szakértői segítséget.

Szakértőnk tanácsait a témában itt olvashatja!

Így kaphat kölcsönt a munkavállaló
Munkabérelőleg vagy munkáltatói kölcsön? Első hallásra ugyanaz, pedig eltérő a jogszabály és más a szankció is, ha nem tartjuk be a feltételeket. Íme a legfontosabb tudnivalók. A munkavállalónak nyújtható szociális juttatások területén alapvetően a felek szabad megállapodása az irányadó, nincs jogszabályi kényszer ilyen munkáltatói juttatásokra.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek