Egyelőre bíznak Clintonban a piacok

2016. október 17. hétfő - 10:04 / piacesprofit.hu
  •    

A legújabb mérések szerint a különbség Clinton és Trump között csak pici, nemzeti szinten 5,5 százalékpont. Az előbbi 47,5 százalékon áll,vagyis az utolsó, csütörtöki elnökjelölti vita továbbra is nagy jelentőséggel bír majd. Mindenesetre az az előny egyelőre elég ahhoz, hogy továbbra is jó hangulat legyen a börzéken.

Kép: CNN

Kép: CNN

A jó hangulathoz Janet Yellen, a Fed elnökének beszéde is hozzájárul, aki a nagy recesszió tanulságairól, és a „nagy-nyomású gazdaság” előnyeiről beszélt. A gyenge kereslettel nagy kínálat áll szemben, így fel kell tenni azt a kérdést, hogy erős aggregált kereslettel és szűk munkaerőpiaccal átmenetileg nagy árnyomást alakítanak ki a gazdaságban, és így sikerülhet a kínálati árnyomást megfordítani. Vagyis átmenetileg magasabb inflációs környezetet próbálna kialakítani a Fed, ami azt jelentheti, hogy megvárják amíg túlfut az infláció a 2%-os célon (a munkaerőpiac pedig még tovább szűkülne), és utána kezdenék erőteljesebben a kamatemelést.

Közben itthon zajlik az élet. Aki a fellendülő alternatív (nem csak megújuló) energia businessből akar részesedni, még ma utoljára jegyezhet ALTEO részvényt. Ha pedig a fellendülőben levő ingatlan businesst akarja meglovagolni, már ma is, és még 10 napig jegyezhet Duna House részvényt. S persze akár mindkét lehetőséget meg lehet lovagolni. Összességében a mai napon mind a DAX, mind a BUX index esetében emelkedést várunk a jó nemzetközi piaci hangulatnak köszönhetően.

USA

Jó hangulatban indult a kereskedés pénteken a tengerentúlon, de a kezdeti lelkesedés gyorsan alábbhagyott. Zárásig lefelé csurogtak az indexek, és végül hajszálnyival nulla felett sikerült zárniuk (Dow Jones 0,22%, S&P500 0,02%, Nasdaq 0,02%).

A pénteki kereskedést több makrogazdasági adat is tarkította. A szeptemberi kiskereskedelmi forgalom nem okozott meglepetést, a havi alapú 0,6%-os bővülés a vártnak megfelelő. A gépjármű- és energiaáraktól tisztított mutató 0,3%-kal emelkedett, ami szintén egybevág a konszenzussal. A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének októberi előzetes értéke 87,9 pontra süllyedt, ez pedig lényegesen rosszabb a várt 91,8 pontnál.

Pénteken számos bank jelentett. A Citigroup nettó profit és bevétel terén is felülmúlta a várakozásokat, a kötvénykereskedésből származó árbevétel 35%-kal emelkedett tavalyhoz képest. A részvényenkénti nettó profit 1,24 dollárra esett vissza a tavalyi 1,35 dollár után, de még így is bőven felülmúlta az 1,15 dolláros elemzői konszenzust. A bevétel 5%-kal 17,8 milliárd dollárra esett, a piaci konszenzus 17,3 milliárd dollár volt. A nettó kamatmarzs 2,86% volt, ami megegyezik a második negyedéves értékkel. A működési költségek 2%-kal 10,4 milliárd dollárra csökkentek negyedéves alapon. A kötvénykereskedési üzletág árbevétele 3,47 milliárd dollárra emelkedett (35%-kal), miközben az elemzők 2,95 milliárd dollárt vártak. A részvénypiaci üzletág 23%-kal 663 millió dollárra esett, alulmúlva a befektetők 786 millió dolláros várakozását. A Tier1 tőke-megfelelési mutató 0,1 százalékponttal 12,6%-ra emelkedett. A részvény 0,3%-kal emelkedett.

Árbevétel és profitsoron is várt feletti számokat közölt a JP Morgan. A tisztított nettó profit 1,59 dollár volt részvényenként felülmúlva az 1,39 dolláros piaci várakozást. Az árbevétel 8%-kal emelkedett 25,51 milliárd dollárra, a piaci várakozás 24 milliárd dollár volt. A nettó kamatmarzs 2,24% volt az előző negyedévben, amely némileg alacsonyabb a 2,26%-os várakozásnál. A menedzsment egyébként azt mondta, hogy a negyedik negyedévben némileg magasabb lehet a marzs. A költségek 5,9%-kal 14,5 milliárd dollárra estek, de még így is magasabb a piac 14,1 milliárd dolláros várakozásánál. A kötvénykereskedésből származó árbevétel 4,33 milliárd dollárra emelkedett, ami 1 milliárd dollárral jobb a várakozásoknál. A részvénykereskedési üzletág 1,41 milliárd dolláros bevételt realizált a várt 1,35 milliárd dollárral szemben. A pozitív nyitás után 0,3%-os mínuszban zártak a részvények.

Minimálisan lett jobb a Wells Fargo eredménye a piaci várakozásoknál. A 22,3 milliárd dolláros árbevétel 0,1 milliárd dollárral, az 1,03 dolláros tisztított részvényenkénti profit 1,01 dollárral múlta felül az elemzőket. Egy csalás miatt a napokban mondott le a társaság vezérigazgatója, a botrány ellenére azonban a banknak 62,4 milliárd dollárral 957,5 milliárd dollárra sikerült növelnie a hitelállományát. A kockázati költségek (805 millió dollár) az előző negyedévhez képest 25%-kal csökkentek, tavalyhoz képest pedig 15%-kal nőttek. A részvények 0,1%-kal estek zárásra.

Európa

Emelkedéssel zárták a múlt hetet az európai részvénypiacok. A DAX 1,6%-ot, a CAC40 1,5%-ot a FTSE100 pedig 0,5%-ot emelkedett. Németország a jelenlegi 1,2%-os szintről 2%-ra növelné a katonai célú kiadásokat. Ezt a NATO egyébként is előírja a tagországok számára, bár ezt az európai országok egy jelentős része nem tartja be. A kiadások növelését akár egy fiskális élénkítésnek is felfoghatjuk, aminek szükségessége mellett már régóta érvelnek. A Fitch a korábbi negatívról stabilra javította az orosz állam hosszútávú hitelminősítésének kilátását, miközben a minősítést változatlanul „BBB-„ besoroláson tartotta.

Ma publikálják az eurózónára vonatkozó végleges szeptemberi inflációs adatot, amiből kiderülhet, hogy miért gyorsult 0,4%-ra az infláció. Az elemzői várakozások szerint az olaj és üzemanyagárak emelkedése okozta az infláció gyorsulását.

Olaj, arany

A WTI pár centtel 50 dollár fölött volt ma reggel. A piac továbbra is a nyersolaj túlkínálattal foglalkozik leginkább, ami három évtizedes csúcsot ért el. A 474 millió hordó nyersolaj készlet az Egyesült Államokban az EIA 1982 óta közzétett statisztikája szerint a legmagasabb október első heti értéke. A Baker Hughes által publikált fúróberendezés szám (432 darab) már hetedik hete emelkedik, ami a jövőben növekvő kínálatot jelez előre. A hétvégi líbiai puccs egyelőre nem hatott az arab ország kitermelésére, ami napi 560 ezer hordóra nőtt a hírek szerint az előző heti napi 540 ezer hordóról. A piaci becslések szerint tovább nőhet a líbiai kihozatal, bár a hétvégi események akár meg is fordíthatják a kitermelés emelkedését.

Az arany 1.255 dollár volt ma reggel, ami az elmúlt három hét esése után felfelé korrekciót jelent. A piac gyakorlatilag biztosra veszi a decemberi kamatemelést annak ellenére, hogy Janet Yellen beszéde nem adott támogatást az emelésnek. Az amerikai gazdasági növekedés továbbra is stabil, az ipari termelési adat és az inflációs adat a héten további iránymutató lehet ebben. A dollár erősödése némileg visszaveheti az aranyat.

Devizák

A csütörtöki korrekció után a pénteki kereskedésben ismét erősödött a dollár az euróval szemben. Sem a makrogazdasági adatok, sem Janet Yellen beszéde nem változtatta meg az irányt, zárásra 1,096-ig esett az EUR/USD devizapár. Továbbra is az 1,095-ös szint jelent támaszt. A forintban nem volt érdemleges mozgás pénteken, mérsékelten gyengült tovább a hazai fizetőeszköz az euróval szemben. A ma reggeli kereskedésben már a 306,3-nál található 20 napos mozgóátlagig emelkedett az árfolyam.

Távol-Kelet

Vegyes irány jellemezte az ázsiai kereskedést. A Nikkei 0,4%-ot emelkedett, míg a Hang Seng 0,7%- ot, a Shanghai index pedig 0,1%-ot csökkent. Még ebben a hónapban tőzsdére mehet a kínai ZTO Express logisztikai cég. A társaság 1,5 milliárd dollárnyi tőkét vonna be az amerikai részvénypiacon keresztül. Ez lenne a legnagyobb kínai IPO az amerikai tőzsdén az Alibaba bevezetése óta. A logisztikai cég elsősorban az e-kereskedelmi szereplők, például az Alibaba számára végez fuvarozási szolgáltatásokat.

A végleges adatok alapján a japán ipari termelés augusztusban 4,5%-kal bővült a tavalyi év azonos időszakához képest, ami enyhe meglepetés az előzetes 4,6%-os növekedéshez képest.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”