Egyedülálló képzés indul a Semmelweis Egyetemen

2019. június 28. péntek - 15:26 / piacesprofit.hu
  •    

A Semmelweis Egyetem a közép-európai régióban egyedülálló kurzust indít a szöveti terápiák területén idén szeptembertől, a 2019/20-as jubileumi tanévében. A képzés ötletgazdája és kifejlesztője a Meddictive Zrt.

A képzés elindításában a fejlesztőcsapat szakértői mellett meghatározó szerepet vállalnak a Semmelweis Egyetem Szemészeti és Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, a kötőszöveti területet képviselő Petz Aladár Megyei Oktató Kórház szöveti terápiákban érintettek képviselői, valamint az Országos Vérellátó Szolgálat és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szakemberei. A kurzus vezetője Dr. Szabó Zoltán, a Meddictive Zrt. orvosigazgatója, aki célul tűzte ki a hazai szövetbanki tevékenység bekapcsolását a nemzetközi, különösen az európai hálózatba, kutatási és fejlesztési együttműködésekbe.szoveti_tematikus_fotoAz emberi testből származó terápiák egyik legismertebb változata a szervátültetés, amelyet szigorú protollok mentén hajtanak végre orvoscsoportok világszerte. Szintén egységes, áttekinthető és jól szervezett rendszerben működnek ma már az őssejtbankok, valamint a vér és vérkészítmények gyógyítási célú felhasználásai.

Az orvostechnológia fejlődése azonban utat nyitott az emberi testből származó szilárd szövetek terápiás felhasználása előtt is, amelyekre elsősorban nyersanyagként kell tekinteni, azok ugyanis további előkészítést, speciális technológiát igénylő szövetmérnöki munkát és szövetbanki hátteret igényelnek. Ugyan nincs több évtizedes múltja az emberi szilárd szövetek felhasználásának, ám ez az innovatív megoldás válhat az egyik legígéretesebb gyógymóddá a jövőben.

Erre tekintettel a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara a közép-európai régióban

Plusz 100 millió euró jut kutatási programokra
Az Európai Bizottság javaslatot tett arra, hogy az EU 100 millió euróval növelje két kiemelt jelentőségű és rendkívül népszerű uniós program, a Horizont 2020 és az Erasmus+ idei költségvetését.

egyedülálló kurzust indít a szöveti terápiák területén idén szeptembertől, a 2019/20-as jubileumi tanévben. A Szöveti terápiák, szövetbanki technológiák és menedzsment tárgy elsősorban biztos elméleti alapot ad az innovatív tématerületről, amelynek fókuszpontjában a különböző emberi testből származó szöveteket (pl. csont, szaruhártya, szívbillentyű, bőr stb.) terápiás célú felhasználása áll.

A képzés ötletgazdája és kifejlesztője a Meddictive Zrt, amelynek orvosigazgatója a kurzus vezetője Dr. Szabó Zoltán. „Célunk a hazai szövetbanki tevékenység bekapcsolása a nemzetközi, különösen az európai hálózatba, kutatási és fejlesztési együttműködésekbe.” A képzés elindításában a fejlesztőcsapat szakértői mellett meghatározó szerepet vállalnak a Semmelweis Egyetem Szemészeti és Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, a kötőszöveti területet képviselő Petz Aladár Megyei Oktató Kórház szöveti terápiákban érintettek képviselői, valamint az Országos Vérellátó Szolgálat és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szakemberei.