Egy szimpla áramszünet végzetes lehet a magyar cégeknek

2017. január 26. csütörtök - 12:10 / piacesprofit.hu
  •    

A magyar cégek nem tartanak lépést a technológiai fejlődéssel, az elavult informatikai rendszerek pedig a gazdasági növekedésnek is gátat jelenthetnek. Az ACE Telecom szakértőinek véleménye szerint a vállalatok hosszú távon éves büdzséjük 30%-át megtakaríthatnák, ha a régi, korszerűtlen informatikai rendszerükről adatközponti szolgáltatásokra váltanának

nem úgy megy ahogy kéne

Kép: SXC

„A gyorsan változó piaci környezet rugalmas és stabil informatikai infrastruktúrát követel, ám a legtöbb cég sokszor még mindig saját, házon belüli szervereket üzemeltet. Évek óta olvashatunk arról, hogy emelkedik a felhőalapú szolgáltatásokat használó kkv-k és nagyvállalatok száma, de ez legtöbbször mindössze annyit jelent, hogy nem vállalati felhasználásra tervezett, publikus felhőszolgáltatásokat használnak a részfeladatok megoldására.

Pedig a privát felhő használata vagy egy komplex adatközponti infrastruktúra kialakítása nagyobb biztonságot és költséghatékonyabb megoldást jelentene számukra” – osztotta meg tapasztalatait Farmosi Attila, az ACE Telecom ügyvezető igazgatója.

A legtöbb kkv két lehetőséget vesz számításba, ha saját szervert tervez üzemeltetni: vagy egy szolgáltató szervertermében helyezi el, vagy házon belül alakít ki szerverszobát. Utóbbi esetben gondoskodni kell a megfelelő hűtésről, szünetmentes áramforrásról, védelemről és a megfelelő sávszélességről. Éppen ezért nehézkes és költséges megoldás. A szervertermi tárolás (szerver hosting) esetében az üzemeltetési költségek jelentenek magas terhet, ráadásul a hibajavítás is meglehetősen lassú. Létezik viszont egy harmadik megoldás: a virtuális szerver! Ebben az esetben a felhasználó pontosan akkora szervert kap, amekkorára szüksége van, a kapacitásokat pedig igény szerint rövid idő alatt lehet változtatni. Ha pedig teljes IKT-infrastruktúránkat virtuális eszközökre cseréljük, akár kiadásaink 30 százalékát is megtakaríthatjuk.

A döntéshozók számára a legerősebb gát a felhőszolgáltatások bevezetésénél továbbra is a biztonság kérdése, pedig valójában a saját telephelyen tárolt szerverek jelentenek kockázatot: a legkisebb áramkimaradás is végleges lehet, semmilyen tartalékolás vagy rendszeres mentés nem véd az adatvesztéstől, az üzemeltetés és a karbantartás pedig operatív szempontból és anyagilag is komoly terhet jelent a vállalatok számára. Egy virtuális szervert ezzel szemben nem kell megvenni, üzemeltetni vagy karbantartani, és az adatok elvesztésétől sem kell tartani.

Négy tipp, hogy egyszerűbb legyen a cég élete
Az alkalmazások telepítése és felügyelete rendkívül idő- és energiaigényes feladattá válhat, különösen azoknál a szervezeteknél, ahol kevésbé fejlett, nem a legteljesebb funkcionalitást kínáló eszközöket használnak.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek