Egy kicsit sötétebb a jövő – de még mindig fényes

2014. október 16. csütörtök - 15:07 / piacesprofit.hu
  •    

A hazai kkv-k következő egy évre vonatkozó pénzügyi várakozásai tovább mérséklődtek, átlagosan 5,3 százalékos árbevétel és 3,5 százalékos eredménynövekedést feltételeznek. Az ismételt csökkenés ellenére ezek az értékek továbbra is felülmúlják az elmúlt pár évre jellemző várakozásokat. Pénzügyeik jövőbeni alakulását tekintve a mikrovállalkozások, míg a szektorok közül egyedül a szolgáltató cégek várnak átlag feletti növekedést – derül a ki K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból.

A K&H kkv bizalmi index legfrissebb eredménye szerint a vállalkozások jövőjét befolyásoló egyik meghatározó tényező, a vállalkozások pénzügyeivel kapcsolatos várakozások kissé pesszimista képet mutatnak. Az árbevétel és eredményvárakozások immár fél éve csökkennek. Ennek ellenére ezek az értékek még mindig meghaladják az elmúlt pár évre jellemző pénzügyi várakozásokat. (A versenyképességünk ugyan javult, de a szomszédaink kezdenek lehagyni minket, már Bulgáriával vagyunk versenyben.)

„A vállalkozások a második negyedévhez képest 1 százalékponttal kisebb, átlagosan 5,3 százalékos árbevétel növekedésre számítanak. Ennek oka, hogy a kkv-k közel kétharmada (64%) 0-6 százalékközötti árbevétel növekedést valószínűsít, míg az ennél nagyobb, 6 százalék feletti árbevétel növekedéssel számoló cégek aránya 36 százalékról 26 százalékra esett vissza. Árbevételének csökkenését minden tizedik vállalkozás feltételezi a következő egy évben” – tájékoztatott Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.

Bizakodóak a mikrovállalkozások

A különböző méretű cégek árbevétel várakozásai egyaránt mérséklődtek, de a várt értékek jelentősen eltérőek. Jelenleg a mikrovállalkozások a legbizakodóbbak, egyedül ők valószínűsítenek átlag feletti, 5,8 vos árbevétel növekedést. A kis- és középvállalkozások árbevétel várakozásai viszont nagymértékben romlottak. Előbbiek 4,9 százalék, míg utóbbiak mindössze 3,7 százalékos emelkedéssel számolnak a következő egy évben. A különböző ágazatok közül egyedül a szolgáltató szektor várakozásai nőttek, ők jóval az átlagot meghaladó, 6,2 százalékos árbevétel növekedést prognosztizálnak.

A profitkilátásokat tekintve is visszafogottabbak lettek a cégek, az átlagos elvárás 3,5 százalékos eredménynövekedés, ami 0,3 százalékponttal marad el a második negyedévhez képest. A következő egy év eredményét tekintve továbbra is a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, ők átlagosan 3,7 százalékos profitnövekedéssel számolnak. A kisvállalkozások nem sokkal lemaradva 3,3 százalékos, míg a középvállalkozások csupán 2,6 százalékos bővülést valószínűsítenek. Az ágazatok közül ez esetben is egyedül a szolgáltató szektor vár átlag feletti, 3,8 százalékos eredménynövekedést, míg a kereskedelmi, ipari és mezőgazdasági cégek egyaránt 3,2 százalékos profitnövekedést feltételeznek.

A gazdaságban töretlen az optimizmus
Tovább javultak a gazdasági kilátások Magyarországon, a három százalékot is meghaladhatja a GDP-növekedés idén hazánkban. Az eurózónában lassúbb felfutás várható, az éves bővülés egy százalék alatt marad 2014-ben – derül ki az EY legfrissebb negyedéves Eurózóna Előrejelzéséből.