Egy icipicit előbb jön a pénz

2015. december 02. szerda - 12:11 / piacesprofit.hu
  •    

A magyar vállalkozások számlafizetési fegyelme – összevetve az idei harmadik negyedév adatait 2014 azonos időszakával – mérsékelten ugyan, de javult. Idén ugyanis már a tavalyi 67 százalékkal szemben a számlák 70 százalékát időben egyenlítették ki a cégek - áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő jelentésében. Emellett kismértékben ugyan, de a fizetési késedelem is javult annak ellenére is, hogy a fizetési határidők átlagosan szigorodtak.

Az átlagos fizetési határidő elmúlt negyedéves átlagát összevetve az egy évvel ezelőtti állapottal, azt tapasztaljuk, hogy a hazai vállalkozások mérsékelten ugyan, de szigorítottak  fizetési feltételeiken. Míg Magyarországon 2014 harmadik negyedévében 25 nap volt az átlagos fizetési határidő, addig az elmúlt negyedévben átlagosan 24 napos számlafizetési határidő volt jellemző. Ezt azt jelenti, hogy a cégek továbbra is alaposan mérlegelik, hogy mekkora fizetési határidőket engedjenek partnereiknek, és valamelyest szigorítottak is az elmúlt időszakban a fizetési feltételeken.

A legnagyobb fizetési határidő a fafeldolgozás; a gépipar; a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártására és a vegyiparra jellemző – itt az átlagos fizetési határidő meghaladta a 35 napot. Ehhez képest a klasszikusan magas fizetési határidőkről híres mezőgazdaságban jelenleg 27 nap az átlagos fizetési határidő, ami igen alacsony különösen, hogy egy évvel korábban ugyanez a szám még 35 nap volt.

Így éljük túl beszállítóként
Ha beszállítók szeretnék lenni egy nagyobb cégnél, számos elvárásnak kell megfelelnünk. De nem árt magunkat is megfelelően védeni, mert a kisebb félnek is vannak kockázatai.

A valamelyest szigorodó fizetési határidőknek azonban egyre többen tudnak megfelelni, ami pozitív trendre utal. Egy éve csupán a számlák 67,33 százalékát fizették ki időben, idén azonban több, mint 70%-át. A legkisebb arányban a papíriparban és a vegyiparban fizetik számláikat a vállalkozások, hiszen azok kevesebb, mint 60 százaléka kerül időben kiegyenlítésre. A magát kis számban képviselő bányászati szektor, illetve a magán humán-egészségügyi szolgáltatók fizetnek a leginkább időben, itt a számlák több, mint 80%-a időben kiegyenlítésre kerül.  Jól látszanak az iparágak közötti nagy eltérések, melyek arra utalnak, hogy üzletkötés esetén az adott iparág jellegzetességeit érdemes megvizsgálni. Keleti József, a Bisnode csoport Country Managere biztatónak tartja azokat a trendeket, hogy egyre több vállalkozás fizet időben és a felszámolások száma is csökken.

Nem mindenhol fenékig tejfel

A szakember arra is felhívja azonban a figyelmet, hogy jelentős eltérések vannak iparágak és cégek között is fizetési fegyelem tekintetében, ezért üzletkötés esetén mindenképpen érdemes megvizsgálni az üzleti partner fizetőképességét, számlafizetési szokásait. Ráadásul a Bisnode fizetési tapasztalat programból ezt a cégek saját számlainformációjukért cserébe ingyen vagy minimális ráfordítással megtudhatják. A fizetési tapasztalat program kumulált formában információt szolgáltat arról, hogy adott cég másoknak milyen határidővel és késedelemmel teljesít, illetve változtak-e fizetési szokásai az elmúlt időszakban.

2015 harmadik negyedévét összehasonlítva az előző év azonos időszakával, a határidőben fizetett számlák arányának növekedésével párhuzamosan a fizetési késedelmek mértéke is csökkent. Idén ugyanis – késedelmes fizetés esetén – átlagosan 14,14 nappal a számla lejárata után fizetnek, míg egy évvel ezelőtt ez a szám 14,65 nap volt. Bár a csökkenés mértéke minimális, remélhetőleg hosszabb távon javulás mutatkozik a cégek fizetési fegyelmét illetően.

 

ahol pontosan fizetnek és ahol nem

Ahol pontosan fizetnek, és ahol nem – Kép: Bisnode

A legtöbbet késő szektorok listáját a gépjármű kereskedelemmel foglalkozó szervezetek (36 nap) és a papíripar vezetik (26 nap). Az építőipar területén szintén magas az átlagos fizetési késedelem, itt a cégek átlagosan 22 nappal a határidő után fizetik ki számláikat.

2014 harmadik negyedévéhez képest a legtöbb szektorban csökkent a fizetési késedelem, viszont volt néhány iparág, ahol sajnos nőtt. Ezek a következők: nemfém ásványi termék gyártása, vendéglátás, pénzügyi tevékenység, kommunális tevékenység, illetve a már említett gépjármű kereskedelem. Ezen iparágak közül a vendéglátást érinti a legmagasabb cégbedőlési arány, és az adatokból az látszik, hogy a jó nyári szezon sem eredményezte az iparág jobb teljesítését.

Békés, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében fizetik lejárati idő előtt a legnagyobb arányban a cégek számláikat, itt a 75 %-ot is meghaladja az időben fizetés aránya. A határidőben fizetett számlák tekintetében Nógrád, Tolna és Somogy megye van leginkább lemaradva, mivel itt a számlák kevesebb, mint 64 %-a kerül határidőben kifizetésre. A főváros is a rosszabbul fizető területek között szerepel, itt a számlák kevesebb, mint 69 %-át fizetik időben a cégek.  Korábban jellemzően a keleti országrészben voltak a legrosszabbak a cégek számlafizetési szokásai, most azonban az látszik, hogy több délnyugati megye is a gyengébben fizető területek közé került.

 

Megyék a határidőben fizetett számla aránya szerinti sorrendben

Megyék a határidőben fizetett számla aránya szerinti sorrendben- Kép. Bisnode

Összességében azt látjuk, hogy az elmúlt negyedév pozitív trendeket hozott a vállalkozások számlafizetési szokásaiban. A fizetési határidők ugyan szigorodtak, de az átlagos fizetési késedelmek mértéke és a határidőben fizetett számlák aránya is javult. Arról azonban nem szabad elfeledkezni, hogy igen rövid időszakot – 3 hónapot – vizsgáltunk és a javulás mértéke igen minimális.

Akit vizsgálnak, annak jobban megy
A könyvvizsgálati kötelezettség alá eső cégek az államháztartás szempontjából sokkal jobb gazdálkodási adatokat mutatnak fel, mint nem könyvvizsgált társaik – derül ki az Opten elemzéséből. Az auditált cégeknél magasabb az egy főre jutó személyi jellegű ráfordítás, és kétszer annyi adót fizetnek, mint a nem auditált társas vállalkozások.