Egyévi fizut bukunk egy elveszített kollégán

2016. október 26. szerda - 08:29 / piacesprofit.hu
  •    

A humán erőforrás minősége a legnagyobb kockázat a cégek szerint – mutatja az AON friss felmérése. Ennek ellenére kevés figyelem irányul a munkaerő megtartásra, pedig egy új dolgozó teljes éves bérét bukja a cég egy képzett kolléga lelépésével.

cápák között evez

Kép: Fotolia

„A jó hír az, hogy világszerte egyre több felsővezető hangoztatja a színvonalas kockázatkezelés fontosságát. Ugyanakkor a rossz hír, hogy közülük sokan nem hallják meg a veszélyek meglétéről szóló belső vagy külső véleményeket, figyelmeztetéseket” – hangsúlyozta beszédében a napokban megtartott 4. Aon Kockázatkezelési Kerekasztal rendezvényre, Budapestre érkezett Richard Waterer. Az Aon Global Risk Consulting regionális igazgatója többször utalt arra, hogy a vállalati pénzügyi teljesítmény és kockázatkezelés fejlettsége között bizonyítottan egyenes összefüggés van. A szakember kiemelte, hogy mind több elemzésre van szükség a gyorsan változó világunkban a korábbiaknál jóval gyakrabban megjelenő új típusú fenyegetettségek megismerése és az azokra való felkészülés érdekében.

Az új típusú fenyegetettségeket jól mutatják az AON „A magyarországi gazdálkodó szervezetek kockázatkezelési gyakorlata” címet viselő felmérésének eredményei is. A 102 cég részvételével elkészült kutatási anyagból kiderül, hogy aktuálisan a következő belső kockázati tényezők jelentik a legnagyobb kockázatot a választ adó cégek számára:

  1. Humán erőforrás minősége
  2. Előállított termékek és szolgáltatások minősége
  3. Cash-flow és likviditás
Szembenézni mindig jobb
Ahhoz, hogy egy vállalkozás sikerrel vegye a növekedés során elkerülhetetlen buktatókat, tudatos stratégiaalkotásra, a kockázatok szervezett kezelésére, vagyis minden területen nyílt szembenézésre van szükség. Hiába dugjuk homokba a fejünket, az sokszor még a túléléshez is kevés, nemhogy a növekedéshez – erről is beszéltek szakértők a Piac & Profit konferenciáján.

A rendezvényen megjelent szakembereket meglepte, hogy az adatkezelés csak a 10. ezen a listán. Az óriási mértékben előretörő kiberbűnözés idején e terület pedig jóval több óvatosságot igényelne. (Ráadásul komoly bírságokat is kockáztatnak a cégek a nem megfelelő adatkezeléssel.)

A felmérésben részt vett kkv-k a következő külső kockázati tényezőket tekintik kiemelkedő veszélyforrásnak:

  1. Vevők és felhasználók igényei, kereslet
  2. Versenytársak viselkedése
  3. Adótörvények

Elgondolkodtató, hogy a tavalyi, a gazdálkodószervezetek szélesebb körét érintő felméréshez képest, az idén a korrupciós kockázati tényező két hellyel is előbbre rukkolt.

A reputációs kockázatok területén megismétlődött a tavalyi sorrend:

  1. Termékek és szolgáltatások minősége
  2. Eredményesség
  3. Vállalatvezetés minősége, a kockázattudatosság hiánya

Természetesen nem kevés szó esett arról is, hogy miként lehet jól kezelni a legnagyobb belső kockázati tényezőt, a humán erőforrás minőségét. Ennek során sokakat elgondolkodtattak Magyari Andrea szavai. Az NNG Kft. HR-igazgatója ráirányította a figyelmet arra, hogy a cégektől kilépő jó munkatársak jellemzően a főnöküket, nem pedig a cégüket akarják elhagyni. Majd feltett egy kérdést: Önök tudják, hogy mibe kerül összességében egy elveszített képzett kolléga? A nemzetközi felmérések szerint ennek teljes költsége megegyezik az új munkatárs egyéves bérköltségének 130–150 százalékával!”

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor