Eddig tartott az uniós pénz?

2017. június 01. csütörtök - 15:00 / piacesprofit.hu
  •    

Folyamatosan erős az érdeklődés az európai uniós visszatérítendő források iránt az országszerte elérhető MFB Pontokon. A jelentős számú kérelem miatt június 1-től átmenetileg szünetel a pályázatok befogadása a kapacitásbővítő beruházásokat támogató kombinált hitelprogram esetében. Az összesen 112,5 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett, vissza nem térítendő támogatással kombinált hiteltermékre 2017 februárjától pályázhattak a vállalkozások.

2016-ban nagy reményekkel indították el az első MFB pontokat, amiken keresztül elérhetővé váltak a ciklus visszatérítendő uniós forrásai.  Azonban úgy fest, a vártnál is gyorsabb ütemben halad az uniós forrásközvetítés: a tavaly májusban, 70 milliárd forintos kerettel meghirdetett, első nulla százalékos kamatozású, versenyképességet növelő hitelprogramon túl, az idén februártól elérhető, 112,5 milliárd forintos Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása kombinált hitel (GINOP-1.2.3-8.3.4-16) esetében is olyan sok kérelem érkezett, hogy szüneteltetni kell a pályázatok befogadását. Jelentős az érdeklődés továbbá az élelmiszeripari komplex beruházások támogatására szolgáló kombinált hitelnél, ahol a források csaknem 52 százalékára érkezett pályázat, valamint a felhőalapú vállalati szolgáltatások és IKT megoldások fejlesztését célzó kombinált hitel esetében, amelynél a rendelkezésre álló keret 67 százalékát igényelték eddig a vállalkozások. A még elérhető, nyolc kombinált termék összesített adatai alapján a forráskeret több mint ötven százalékára érkezett be pályázat, ami jól mutatja a terméktípus népszerűségét – olvasható az MFB sajtóközleményében.

nem lesz egységes áfabevallás

Kép: Pixabay

Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára elmondta: „Az értékesítési adatok igazolják a Kormány álláspontját, amely szerint a visszatérítendő uniós forrásoknak fontos szerepük van a gazdaságfejlesztésben, egyben arra is rámutatnak, hogy a programokban meghatározott célok valóban találkoznak a vállalkozások igényeivel.”

Tényleg mindenkinek segít a 0%-os hitel?
Tulajdonképpen csak az nem kap 0%-os, uniós hitelt, aki jobb is, hogy így jár – hangzott el a Portfolió Uniós források konferenciáján. Az adatok azt mutatják, a konstrukció tényleg azoknak a cégeknek segít, amelyek piaci alapon nem jutottak finanszírozáshoz.

A vállalkozásoknak szánt programok mellett folyamatos az érdeklődés az alig több mint egy hónapja indított lakóépületek energiahatékonyságának és a megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelprogram iránt is. A nulla százalékos kamatozású hitelből a természetes személyek maximum 10 millió, társasházi és lakásszövetkezeti kölcsönfelvevők pedig maximum 7 millió forintot igényelhetnek.

Az érdeklődők számára az mfbpont.hu oldalon elérhető egy előzetes hiteligénylés vizsgálati felület, amelynek segítségével az ügyfél már a hiteligénylés előtt tájékozódhat a lehetőségekről. Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója szerint az előzetes jogosultság vizsgálat is azt a törekvést fejezi ki, hogy az MFB ügyfélbarát megoldások fejlesztésével hatékonyan segítse az érdeklődők tájékoztatását.

Ezt a célt szolgálja a jelenleg 442 elemből álló MFB Pontok hálózatának kibővítése is, melynek során még 2017-ben újabb 200 újabb MFB Pont nyílhat meg a közbeszerzésen nyertes hitelintézeti partnerek fiókjaiban.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor