Ebből nem lesz egymillió munkahely

2012. október 30. kedd - 08:07 / piacesprofit.hu
  •    

Az elkövetkezendő egy évre vonatkozóan a haza kkv-k nagy többsége az alkalmazotti létszám stagnálását valószínűsíti, de a létszámbővítésben gondolkodó vállalkozások többsége is csupán néhány fős munkaerő–felvételt prognosztizál, ezért a kkv szektorban továbbra sem várható a foglalkoztatás látványos bővülése. Az alkalmazotti fizetések tekintetében csak minden ötödik vállalkozás számol dolgozói bérének növekedésével” – mondta el Németh László a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Az 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás vezetőinek megkérdezésén alapuló K&H kkv bizalmi index kutatás eredménye alapján elmondható, annak ellenére, hogy az index pár pontot javulni tudott, továbbra sincs fellendülés a szektor munkaerő felvételi szándékában. A munkaerő-lekötéssel kapcsolatos várakozások jelenleg -34 ponton állnak, amely megközelíti a 2009-es mélypontot. „A júliusban hatályba lépett Új Munka Törvénykönyve, valamint a kormányzati munkahelyvédelmi intézkedések pozitív hatásai egyelőre nem érzékelhetők a vállalkozásoknál, ugyanis a cégvezetők mindössze 11%-a készül létszámbővítésre, emellett a cégek 73%-a változatlan alkalmazotti létszámmal tervez” – magyarázta az eredményeket Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője. „Az árbevétel kategóriák szerinti bontásban egyértelműen az látszik, hogy minél nagyobb a vállalkozás, annál nagyobb a munkaerő felvételi szándék” – tette hozzá a kkv szakértő.

Forrás: K&H kkv bizalmi index kutatás

Bizakodásra adhat okot, hogy csupán a kkv-k 8%-a számol létszámleépítéssel az elkövetkezendő egy évben. A leépítési szándék a mezőgazdasági vállalkozásoknál a legalacsonyabb, mindössze 3%-uk tervezi azt. Az ország különböző régióit tekintve azonban kiemelkedik az észak-magyarországi régió, ahol a cégek ötöde gondolkodik elbocsátásban.

Legek
A legtöbbet fizető gazdasági ág továbbra is a pénzügyi, biztosítási tevékenység volt, ahol az átlagos bruttó bér január-augusztus között 461 300 forint volt. Ezt az információ és kommunikáció (408 200 forint), valamint az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) követte (393 600 forint). A legkevesebbet a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (139 000 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás (151 200 forint), illetve a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat (159 800 forint) ágakban dolgozók kerestek.

Az alkalmazotti fizetéseket illetően a cégvezetők több mint fele változatlan bérezéssel számol a következő egy évben, és 8%-uk fizetéscsökkentést tervez. Bérnövekedést a kkv-k ötöde prognosztizál, amely az eddig mért legalacsonyabb arány. Kiemelkednek azonban az agrárcégek, mivel 14%-uk tervez bérnövelést, és csupán 2%-uk bércsökkentést” – részletezte az eredményeket Németh László. A bérezés kapcsán megállapítható, hogy Pest megyében és a Nyugat-Dunántúlon számol a legtöbb cég fizetésemeléssel, míg a bércsökkenés Budapesten és az Alföldön várható legnagyobb arányban.

A recesszió változatlanul folytatódik

A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint, noha a magyar kormány mindent megelőző céljává vált a túlzottdeficit-eljárás alóli kikerülés, ennek elérése a mániákusan használt kedvezőtlen mellékhatású eszközök miatt bizonytalan.

A GKI – az idei 1,5%-os visszaesés után – eddig szerény (0,8%) GDP-növekedést jelzett előre 2013-ra. A bejelentett újabb megszorítások nyomán azonban jövőre csak stagnálás körüli helyzet várható. A belföldi kereslet tovább csökken. Az IMF-fel és EU-val kötött megállapodás valószínű elmaradása tartósan drágítja és kockázatossá teszi az ország finanszírozását.