Ebből botrány lesz: több ezer kereskedővel toltak ki

2014. január 24. péntek - 11:05 / piacesprofit.hu
  •    

Újabb két pénztárgép forgalmazási engedélyét vonta vissza az MKEH, így több ezer kereskedő kezdhet megint kassza után kutatni a piacon. A helyzetet csak rontja, hogy így az állami támogatástól is eleshetnek.

Megrendelte? Kezdje elölről – Kép: Pixabay

Visszavonta az Alt Cash Kft. által forgalmazott, SAM4S NR-300 ONLINE, és a Japán Cash Company Kft. S&E NR-300 ONLINE elnevezésű, korábban már jóváhagyott online pénztárgépek engedélyét a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) csütörtökön. Az MKEH honlapján olvasható indoklás szerint a döntéseket megalapozó vizsgálat kimutatta, hogy az érintett  pénztárgépek – a beépített AEE (adóügyi ellenőrző egység) funkcionális és biztonsági hiányosságai miatt – lehetőséget teremtenek az adóelkerülésre, és rejtett funkciójuknak köszönhetően jogsértő célokra használhatók. “A felderített jogszabálysértő tényezők súlyosan veszélyeztethetik azoknak a céloknak az elérését, amiért a kormány az online pénztárgépes rendszer bevezetése mellett döntött” – fogalmaz a hivatal.

A hatóság saját hatáskörében vizsgálja, hogy a három független tesztelő által kiállított tanúsítványok miért nem tárták fel korábban a csalásra lehetőséget adó biztonsági hibát. Hozzáteszik: bár ezekre a géptípusokra számos megrendelést adtak le, ténylegesen csak néhány tucat gépet hoztak forgalomba. A hivatal felhívja a figyelmet: mindazoknak, akik ilyen pénztárgépeket üzemeltetnek vagy ilyen gépekre szóló megrendeléssel rendelkeznek, gondoskodniuk kell egy másik, engedéllyel rendelkező pénztárgép megvásárlásáról.

Ugrik az előleg?
A Hivatal döntése előreláthatóan 15 nap múlva emelkedik jogerőre. A jelenlegi pénztárgép szabályok szerint az üzemeltetőknek jogerős, minden tekintetben érvényes hatósági engedéllyel kell rendelkezniük, így két hét múlva ennek a feltételnek már feltehetően nem felelnek majd meg.
Figyelemmel a kialakult helyzetre, a visszavont engedélyű pénztárgép megrendeléseket célszerű mielőbb visszavonni – figyelmeztet az OKSZ. A Hivatal határozatának jogerőre emelkedését követően ezt mindenképpen meg is kell tenni a jogkövető magatartás érdekében. Rendkívül fontos jogi kérdés, hogy aki a jogerőre emelkedést megelőzően áll el a megrendeléstől, annak a jogerőre emelkedést követően a visszamondást meg kell erősítenie, mivel a későbbi jogvitában a jogerőre emelkedés és az elállás időpontja kulcskérdés lehet.
Az előleg visszakérésének feltétele, ha önszántából nem fizeti vissza a forgalmazó, a polgári jog alapján fizetési meghagyás kibocsájtása, közjegyző közreműködésével. Ellentmondás esetén bírósági eljárás következhet.

Engedéllyel rendelkező pénztárgépeket a NAV által üzemeltetett honlapon keresztül lehet megrendelni, a hatóság január 23-ig 81 pénztárgéptípust engedélyezett már, így megítélése szerint kellő választék áll az érintettek rendelkezésére.

Az Alt Cash Kft.-nek így egyetlen forgalmazható online géptípusa sem maradt. Egy másik gépüket a SAM4S NR-270-es típust a MKEH korábban előzetesen engedélyezte, majd a forgalmazási engedélyt visszavonta. Ez volt az a modell, amelyre az NGM-mel kötött megállapodás alapján a forgalmazó vállalta, hogy az első 10 000 felhasználónak 2013. november 30-ig nettó 100 000 forintos áron biztosítja. A Japan Cash Companynak a most visszavont volt az egyetlen engedélyeztetett online kasszája – írta az onlinekassza.hu.

A jelenleg forgalmazható típusok listája itt olvasható!

A helyzet súlyos: ugyanis a most visszavont engedélyű típusból vélhetően több ezret rendeltek a kereskedők, annak alacsony ára miatt. Az sem fogja feldobni az átállásra kötelezetteket, hogy így elesnek az állami támogatástól, mivel önhibájukon kívül, megrendelésüket újra le kell adniuk, és a támogatás csak annak jár, aki már tavaly megrendelte az online kasszát. Arról nem is beszélve, hogy az adóhatósággal is kellemetlen perceket szerezhetnek a kereskedők, mivel elméletileg már az új kasszákat kellene használniuk. A NAV ugyan saját bevallása szerint önmérsékletet gyakorol, de kérdés meddig.

Minél gyorsabban új gépet kell rendelni

Online kassza pró és kontra
Január elsejével letelik az utolsó határidő is, amit a hatóság a kereskedőknek adott, hogy pénztárgépeiket online összekapcsolják az adóhatóság rendszerével. Összegyűjtöttük a sok vitát kiváltott és komoly ellenállásba ütköző rendelkezés előnyeit és hátrányait.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) azt javasolja, minél előbb rendeljenek új pénztárgépet azok a kereskedők, akiknek arra a két gépre volt megrendelésük, amelyeknek engedélyét az engedélyezési hivatal visszavonta. Vámos György főtitkár szerint döntés több tízezer, döntően kisvállalkozást érinthet; a szövetség elemzi a helyzetet, ha szükséges kérni fogja a támogatási határidő módosítását.

A kereskedelmi szövetség szerint nem érdemes megvárni a visszavonás jogerőre emelkedését, célszerű minél gyorsabban új pénztárgépet rendelni. Ez különösen azok számára fontos, akik igénybe szeretnék venni az 50 ezer forintos állami támogatást a vásárláshoz, ehhez ugyanis érvényes megrendeléssel kell rendelkezni.

Az OKSZ információi szerint a két pénztárgépre több mint 80 ezer megrendelés van, ami a “kiskasszák” csaknem fele. Több tízezer, döntően kisvállalkozás került nehéz helyzetbe – mondta a főtitkár. Kiemelte: azt jelenleg még nem tudni, hogy a befizetett előlegeket milyen gyorsan, illetve egyáltalán vissza lehet-e szerezni. Vámos György szerint ebben szükség lesz állami segítségre is, mert a vállalkozások önhibájukon kívül kerültek ilyen a helyzetbe.

Egyelőre nem tudni, hogy a forgalmazók milyen gyorsan tudnak reagálni erre az új helyzetre, ez a gyártási kapacitástól függ, miután valószínűleg messze nincs ennyi gép raktáron – fogalmazott Vámos György. Az OKSZ figyeli a helyzet alakulását, és ha szükséges, a “kiskasszák” esetében kérni fogja a támogatási határidők módosítását – hangsúlyozta a szervezet főtitkára.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek