Itt lesz a többmillió új állás

2015. november 04. szerda - 08:09 / piacesprofit.hu
  •    

Projektmenedzserekre nagy szükség lesz az álláspiacon, becslések szerint az elkövetkező hat évben 16 millió ilyen új álláshely fog létrejönni. A Magyarországra érkező uniós pénzek felhasználásában is egyre nagyobb szerepet kapnak a képzett szakemberek.

nagy szükség lesz jó projektmenedzserekre

Kép: freedigitalphotos/jesadaphorn

Amíg a technológiai forradalom munkahelyek ezreit törli el, addig más területeken viszont milliószámra jönnek létre új állások. Mint azt korábban megírtuk, a postások és a favágók aggódhatnak a jövőjük miatt, ám lehet, hogy projektmenedzserként megállhatják majd a helyüket.

„A becslések szerint 2014-2020 között 16 millió projektmenedzsmenttel összefüggő új munkahely jön létre a világon” – mondta Cserna József, a Magyar Projektmenedzsment Szövetség elnöke a szövetség díjátadó ünnepségén. Persze az új projektmenedzsereknek komoly felelőssége lesz: a szakember szerint a projektek több mint egyharmada túllépi a rendelkezésre álló költségkeretet (35,9%). „A 2014-2020 között hazánkba érkező 12 ezer milliárd forint értékű uniós pénzek hatékony felhasználása kapcsán is intő jel kell, hogy legyen az a 13,5%-os kockázati arány, amely pénzre lefordítva 1620 milliárd forintnak felel meg. Ezért a projektmenedzsment-képzés beépítése az oktatási rendszerbe kiemelten fontos. Az utóbbi években ezzel kapcsolatban mindenképpen pozitív tendenciát látunk”- hangsúlyozta Cserna József.

„Összhangban az ipari forradalom mostani szakaszával a termelési- és a gondolkodásmód is változik. Míg a feladatok komplexitása és a hozzáadott érték szerepe nő, addig a költségkeret és a rendelkezésre álló idő csökken. Ezzel nő a piaci igény a felelősségteljes, szolgáltatásként megvásárolható vezetői, lebonyolítási képességek iránt és egyre inkább külön szakmává válik.” – hangsúlyozta az eseményen Benkei Sándor az Óbuda-Újlak Zrt. műszaki igazgatója.

Nincs ember, aki van, az nem kell
A gazdaság egyre több szereplőjénél merül fel a probléma, hogy a fejlődés gátja a munkaerőhiány. Bizonyos területeken már szinte lehetetlen szakembert találni. Aki van, az meg mégsem kell a cégeknek.