Duplájára nőtt a cégjogi esetek száma

2013. február 02. szombat - 18:09 / piacesprofit.hu
  •    

Amíg 2012-ben az ügyvédkeresések negyedét a vállalkozásokkal és pénzügyekkel kapcsolatos jogesetek alkották, addig az Ügyvédbróker.hu, legújabb felméréséből kiderült: 2012 közepére a vállalkozásokkal és pénzügyekkel kapcsolatos jogi esetek aránya a két évvel ezelőttihez képest duplájára nőtt, decemberben pedig az összes megkeresés közel egyharmadát alkotta, megtörve ezzel a családjogi ügyek korábbi, évek óta tartó dominanciáját.

Az elmúlt időszak adatait alapul véve 2011 végére ugyan kisebb mértékben visszaesett a családjogi ügyekben érkező ügyvédkeresések száma, mégis hosszú ideig szinte töretlennek látszott e terület népszerűsége. A portál korábbi, online megkereséseken alapuló rendszerfelmérései is azt igazolták, hogy a jogterületek típus szerinti megoszlását tekintve az ügyvédkereséseket legnagyobb arányban (megkeresések átlagosan 25%-ában) családjogi ügyekben indították. Bár aránya a tavalyi évet tekintve nem változott jelentősen (2%-kal csökkent), a vállalkozásokkal és pénzügyekkel kapcsolatos jogesetek száma 2012 utolsó negyed évében meghaladta azt.

A jogterületek típus szerinti megoszlását vizsgálva az elmúlt években családjogi ügyekben érkezett a legtöbb megkeresés, 2012-ben azonban a vállalkozásokkal és pénzügyekkel kapcsolatos ügyvédkeresések aránya komoly változást mutatott. 2010-ben a megkeresések csupán 13,8%-át alkották az ilyen típusú jogesetek, 2012-ben arányuk azonban közel kétszeresére nőtt.

„A keresések ilyen fokú növekedése több dologgal is magyarázható: 2012. március 1-től megemelkedett az egyszerűsített cégeljárás illetéke, amelynek hatására az éves átlaghoz képest februárban és márciusban jelentősen megemelkedett az online ügyvédet keresők száma. Ezen kívül 2013. február 1-től kötelező a cégbírósági adatokat kiegészíteni és módosítani, amelynek nyomán novemberben valamint decemberben jóval az éves átlag fölött alakult a vállalkozás és pénzügyek kategóriában ügyvédet keresők aránya” – mondta a legfrissebb felmérés eredményei kapcsán Gera János, az Ügyvédbróker.hu munkatársa.

A kutatásból az is kiderült, hogy a megkeresések gyakoriságát alapul véve az ingatlanügyi esetek követték a vállalkozásokkal és pénzügyekkel, valamint családjogi ügyekkel kapcsolatos eseteket, 2012-ben minden ötödik ügyvédkeresés tartozott az ingatlanügyi esetek közé. A 2012. februártól áprilisig terjedő időszakban (átlagosan 22%) valamint augusztusban (22,6%) és szeptemberben (20,7%) az éves átlagnál magasabb arányt értek el az ingatlanügyben feladott ügyvédkeresések.

Ezzel magyarázható a növekedés
Az októberben és novemberben tapasztalható cégalapítással, módosítással vagy megszüntetéssel kapcsolatos cégjogi megkeresések számának növekedése a 2011. évi CXCVII. törvényben foglalt bejelentési és módosítási kötelezettség közeljövőbeli esedékességével magyarázható. 2013. február 1-ig a cégeknek ugyanis több módosításnak is eleget kell tenniük.

Ezen területeket 2012-ben a munkajogi megkeresések követték, a tavalyi év elején (átlagosan 12%), valamint a júliustól novemberig terjedő időszakban érkezett több ügyvédkeresés (átlagosan 13%), amely azzal magyarázható, hogy 2012. július 1-től lépett életbe az új Munka Törvénykönyve.

A bűncselekményekkel és a személyhez fűződő jogokkal összefüggő jogi esetek kapcsán ügyvédhez fordulók aránya az elmúlt évben a korábbi évek adataihoz viszonyítva nem változott jelentősen. Az előbbi kategóriában feladott megkeresések az összes ügyvédkeresés 10%-át jelentették 2012-ben, míg utóbbiak a megkeresések 5%-át.

2011-ről 2012-re 16%-kal nőtt az online ügyvédkeresések száma országosan. Ennél magasabb arányban nőtt az ügyvédkeresések aránya Békés (54%), Győr-Moson-Sopron (71%), Hajdu-Bihar (37%), Komárom-Esztergom (39%), Somogy (37%), Szabolcs-Szatmár-Bereg (46%), Vas (32%) és Zala (84%) megyékben. Csökkent az online ügyvédkeresések aránya a fővárosban – 2011-ben minden második ügyvédkeresést Budapesten adtak fel, 2012-re némiképp csökkent ennek aránya (44%). Nógrád és Heves megyékben – az országos szinten növekvő online ügyvédkeresések ellenére – csökkent az internet segítségével ügyvédet keresők aránya.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek