Dugig lesznek a gabonaraktárak

2016. december 27. kedd - 18:07 / piacesprofit.hu
  •    

A FAO élelmiszerár-indexe valamelyest csökkent novemberben, kukoricából és rizsből soha nem látott készletekre számíthatunk a 2017-es szezon végére. A pálmaolaj ára töretlenül emelkedik.

Kép:sxc

Kép: SXC

Valamivel alacsonyabb kurzuson zárt a FAO élelmiszerár-index, ellensúlyozva az idei évben tapasztalt folyamatos emelkedést. A cukor árának jelentős esése dominált a pálmaolajjegyzések növekedésével szemben, végül 0,4 százalékkal lejjebb nyomva az összesített értéket. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által figyelemmel kísért öt alapvető élelmiszer-alapanyag nemzetközi árából számított index még így is több mint 10 százalékkal magasabb szinten van, mint tavaly ilyenkor.

A cukor nemzetközi ára majd 9 százalékot esett az elmúlt hónapban, miután a vártnál jobbnak bizonyult a brazíliai aratási szezon, és az ország valutája tovább gyengült az amerikai dollárral szemben. A növényi olajok ezzel szemben 4,5 százalékkal drágultak: Délkelet-Ázsiában alacsonyabb lett a pálmaolaj-kibocsátás, és hasonló a helyzet Latin-Amerikában a szójabab esetében.

A többi élelmiszercsoport ára (például a húsféléké) inkább stabil maradt. A tej és tejtermékek ára folytatta óvatos menetelését, és további 1,9 százalékkal emelkedett. Bőséges készletek állnak rendelkezésre a szemes terményekből, emellett Argentínában és Ausztráliában is jónak tűnik a búzatermés, így azok ára 0,6 százalékkal mérséklődött.

Szeressük meg a halat, mert hús nem lesz elég
A népesség és az életszínvonal emelkedése egyaránt növeli az állati fehérje fogyasztását, miközben a fenntartható fejlődés hatékonyságnövelést sürget a tenyésztőktől. Mindez komoly kihívást jelent az állattartók számára, és új alternatívák keresését teszi szükségessé.

Rekordszinten a gabonafélék

A FAO legfrissebb előrejelzése szerint a 2017-es szezon végére sosem látott mennyiségben áll majd rendelkezésre gabona. A most megjelent FAO Gabonakészletek és -igények gyorsjelentés 670 millió tonnára becsüli a világ gabonakészleteit,1,4 százalékkal többre, mint az előző időszakban. A rendelkezésünkre álló búza mennyisége rekordot dönthet (238,5 millió tonna), amely növekedés nagy része Kínában, az Egyesült Államokban és Oroszországban koncentrálódik. A rizzsel kapcsolatos becsléseket 171 millió tonnára, míg más szemes terményekét, mint például az Egyesült Államokban halmokban álló kukorica, 261 millió tonnára növelték a szakértők.

A teljes globális gabonakibocsátás várhatóan 1,7 százalékkal meghaladja a 2015-ös évit és így eléri a 2577 millió tonnát. A rizs és kukorica esetében kiemelkedően jó évnek nézünk elébe. Az alacsonyabb áraktól tartva kisebb területen vetettek búzát az Egyesült Államokban, ezzel épp ellentétes folyamatok figyelhetők meg Oroszországban, Ukrajnában, Indiában és Pakisztánban is. Az argentin és brazil kukoricavetés ezzel ellentétben jobb megtérüléssel kecsegtet, és az időjárás is kedvez annak, így jó kilátásokra számíthat.

Nem kell szétrovarirtózni a földeket
A tények cáfolták azokat az állításokat, amelyek szerint egyes rovarirtó szerek használatának korlátozása a kártevők elszaporodásához és a termésátlagok visszaeséséhez vezet. A méhekre veszélyes vegyszerek betiltása óta éppen nőttek a termésátlagok.