Drágul a kenyér – Nem bírják a pékek a magas lisztárat

2012. augusztus 01. szerda - 15:38 / piacprofit.hu
  •    

A liszt ára augusztus 1-től kilogrammonként 18-20 forinttal emelkedett az aratást megelőző időszak árához képest, ezért a kenyér is várhatóan drágul - közölte a Magyar Pékszövetség. Az aratást megelőzően a liszt átlag ára 72-74 forint volt kilogrammonként.

A várható áremelés mértékéről a szövetség közleményében – hivatkozva arra, hogy a vállalkozások nagyon különböző feltételek között működne – csak annyit közölt, hogy jelentős lesz.

 

A szakmai szervezet kiemelte, hogy a búza felvásárlási ára – a bel- és a külföldi termés erőteljes csökkenése miatt – magas értékről indult. Így a malmok augusztus végére, szeptember elejére további liszt áremelést jeleztek. A liszt kilogrammonkénti ára emiatt szeptemberre akár 100 forintig emelkedhet. Ezzel párhuzamosan kedvezőtlenül befolyásolja a gazdálkodásukat a szállítási költségek – az üzemanyag áremelkedés miatt – növekedése is.

Kevesebb lesz a búza
A Magyar Agrárkamara felmérése szerint az idén a tavalyinál 100-200 ezer tonnával kevesebb, 3,7-3,8 millió tonnás búzatermés várható.

Az elemzések szerint a tartalékokkal nem rendelkező sütőipari vállalkozások kénytelenek az emelkedő költségeket átadási áraikban érvényesíteni, különben a gazdálkodásukat ellehetetlenítő veszteségeket kell elszenvedniük. Ez pedig a sütőiparban foglalkoztatott munkavállalók létbiztonságát is veszélyezteti – emelte ki közleményében a Magyar Pékszövetség.