A gépek forradalmát hozhatja a dráguló munkaerő

2017. október 19. csütörtök - 17:08 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Magyarország mellett az egész régióban jelentősen emelkednek a bérek, részben a munkaerőhiány miatt. Ugyanakkor nemzetközi példák is vannak, például Kína ma már sokkal drágább ország, mint a kétezres évek elején. A fizetések emelkedése az inflációt is felpörgetheti, emellett hozzájárulhat a gépek és robotok forradalmához is.

Magyarországon a bruttó és nettó bérek az év első nyolc hónapjában 12,7 százalékkal nőttek. A dinamikus béremelkedésben továbbra is a garantált bérminimum és a minimálbér emelése játszik szerepet, valamint az egyre több szektorban kialakult munkaerőhiány – mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A vállalatoknak is reagálniuk kell

A béremelkedés nem csak Magyarországon jelentős, hanem a többi régiós országban is, amelyekben szintén munkaerőhiány lépett fel. Ráadásul szélesebb körben vizsgálva a kérdést is vannak olyan országok, ahol nagyon megdrágult a termelés. Ilyen például Kína, ahol ma már sokkal magasabb költséggel lehet termelni, mint például a kétezeres évek elején. Németh Dávid szerint a béremelkedésnek együtt kell járnia a termelékenység növekedésével, különben az adott ország versenyhátrányba kerül. Ugyanakkor teljesen más a helyzet, ha egy egész régióban és világszerte több országban növekednek a bérek, mert ebben az esetben új gazdasági környezet alakul ki, amelyre reagálniuk kell a vállalatoknak.

A vezető dolga bízni az emberekben
Az adaptív tanuló szervezeteknek áll a világ, és azoknak a vezetőknek, akik nem azt várják el munkatársaiktól, hogy nekik dolgozzanak, hanem hogy velük. A jó vezető mentor és coach egyben. Aki meg tudja fékezni a munkaerő elszivárgását is. A coaching szakma kiválóságai tartottak előadásokat a Piac & Profit Szervezetfejlesztés 2017 című konferenciáján.

Forgatókönyvek robotokkal

Az egyik lehetséges forgatókönyv, hogy a vállalatok elfogadják a magasabb béreket, ebben az esetben előbb-utóbb emelniük kell a termékeik, szolgáltatásaik árát, ami kicsapódhat az inflációban. Elképzelhető, hogy keresnek olyan országokat, térségeket, ahol alacsonyabb költségű munkaerővel kiválthatják az addigi termelésüket. Szintén lehetséges verzió, hogy egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az automatizációra, a termelés egyre nagyobb hányadát bízzák a gépekre, robotokra, ezzel növelve a növelik a hatékonyságot.

Az elemző szerint az még kérdés, melyik forgatókönyv valósul meg a jövőben, de az benne van a pakliban, hogy a fizetések emelkedése katalizátora lesz a „robotok forradalmának”.