December 31-ig használhatók a régi kasszák!

2013. augusztus 17. szombat - 09:06 / piacesprofit.hu
  •    

December 31-ig használhatók a régi kasszák a NAV friss közleménye szerint. Aki 2013. augusztus 31-ig az online pénztárgép üzembe helyezése érdekében regisztrál, azaz a PTGREG nyomtatványon a NAV-tól üzembe helyezési kódot kér, megtette amit kell.

Bár az online adatkapcsolattal rendelkező pénztárgépekre való átállás első határideje hivatalosan 2013. augusztus 31. a hatóság a fenti dátum után sem büntet, ha az adózó bizonyíthatóan igényelte a kassza üzembe helyezéséhez – és a támogatás igényléséhez – szükséges kódot a PTGREG nyomtatványon. Ha a kereskedő igényelt ugyan online pénztárgép üzembe helyezéséhez szükséges kódot, de a gép beüzemelése nem történik meg a határidőig, akkor az augusztus 31. utáni időszakban is használhatja az elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgépét.Vagyis az eddigiekkel szemben hivatalosan is kimondták, hogy nem kell e hónap végéig beszerezni az online adatkapcsolatra képes eszközöket,

Változás!!! Csak harminc nap a haladék!
A legfrissebb hírek szerint csak harminc nap türelmi időt kapnak az augusztus 31-ig átállásra kötelezett kereskedők a megfelelő pénztárgépek beszerzésére: a NAV szeptember elsejétől 30-áig csak azt ellenőrzi, hogy az üzembe helyezési kódot igényelték-e az adóhatóságtól a kereskedők.

A hagyományos pénztárgépek tehát december 31-ig használhatók, aki új üzletet indít, az is vásárolhat vagy bérelhet ilyet az év végéig. Azoknak a pénztárgép használatra kötelezett adóalanyoknak, akiknek (amelyeknek) új tevékenység megkezdése miatt vagy egyéb okból pénztárgépet kell beszerezniük, és 2013. augusztus 31-én nem rendelkeznek olyan rendeltetésszerű használatra alkalmas és működőképes pénztárgéppel, amelyet 2013. december 31-ig használhatnak, igényelniük kell a NAV-tól 2013. augusztus 31-éig üzembe helyezési kódot annak érdekében, hogy az esetleges szankció alól mentesüljenek. Amennyiben ezek az adózók 2013. augusztus 31. után bizonylatolási kötelezettségüknek – az online típusú pénztárgépük üzemeltetésének megkezdéséig – kézi kibocsátású nyugtával tesznek eleget, azt a NAV nem szankcionálja. Vagyis a lényeg, hogy nyugtát mindenképpen adjon, online gépet azonban még minden kereskedő ráér rendelni.

Egyelőre azonban a regisztrációért sem tolakodnak a kereskedők.

Vadász György a Magyar Iparszövetség elnöke lapunknak néhány napja is azt mondta, várakozásai szerint sokan nem fogják tudni teljesíteni az augusztus 31-i határidőt – hát, így most nem is kell.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek