De jó lett volna, ha ezt hamarabb tudom…

2017. december 10. vasárnap - 07:30 / Nagy Mariann
  •    

Darius Foroux, a sikeres holland vezetési és életviteli tanácsadó két éve kezdett listát összeállítani azokról a dolgokról, amelyeknél azt tapasztalta: de jó lett volna, ha ezt hamarabb tudom.... A listát azóta is folyamatosan bővíti és gyakran előveszi. Reméli, hogy másoknak is hasznára lehet. Érdemes megfontolni gondolatait otthon és a munkában is.

Küzdeni jó.

Ne mondd soha, hogy “nem bírom már!” Mondd inkább azt: csakazértis megcsinálom!

Ne panaszkodj!

A panaszkodás a legnagyobb időfecsérlés. Vagy intézd el a dolgot, ha tudod – ha pedig nem tudod, ne beszélj róla.

Törekedj mindig valamire

Amikor reggel felébredsz, gondolj arra, mit akarsz elérni – az embernek mindig kell valami cél, ha felébred. S ha megvan a cél, indulj neki, azt elérni.

Edzz minden nap

Egézséges testtel kezdődik az életben minden. Ha nem tudsz egészséges, erős testet felépíteni magadnak, mire építesz az életben?

Vezess naplót

Nem, a naplóírás nem csak gyerekeknek való. Mindenkinek segít, hogy jobban tudjon írni és gondolkodni.

Légy hálás

Köszönd mg az embereknek, amit tőlük kapsz. “Köszönöm az e-mailjét”, “köszönöm, hogy segített, hogy rendelkezésemre állt”, és a többi.

Ne törödj azzal, mit gondolnak rólad

Végülis valamennyien előbb-utóbb meghalunk. Gondolod, tényleg fontos, mit gondolnak rólad az emberek?…

Vállalj több kockázatot

Ne légy már gyáva. Komolyan!

Szakmát válassz, ne munkahelyet

Ha valamiben valóban jó akarsz lenni hosszú éveket kell tanulniod, gyakorolnod. Ez pedig nem megy, ha egyik területről a másikra ugrálsz. Választ ki azt a munkaterületet, amelyet szeretsz, kezdd alulról és megtalálhatod azt, amit keresel.

Hatalmas siker volt a Personal Hungary
2187 látogató, 78 kiállító, 129 szakmai program – ez az idei Personal Hungary HR-szakmai kiállítás gyors mérlege. A gyors visszajelzések, a két nap alatt elhangzott rövid értékelések arra engednek következtetni, hogy sikerült a 2016-os évet is felülmúlni.

Vezess

Amikor olyan helyzetbe kerülsz, ahol mindenki a másikra néz, itt az ideje, hogy átvedd a vezetést. Vezető akkor leszel, ha ezt elhatározod – nem kezdeményezésen, címen múlik. Egyedül a döntéseden.

A dolgok nem olyanok, amilyennek látszanak

Ha valami túl szép ahhoz, hogy ilyen legyen – akkor ez így is van. Némi szkepszis sosem árt.

A pénz nem a legfontosabb

Szoktasd magadat arra, hogy ne a pénzzel törődj, hanem helyette az értékre összpontosíts. Ugyanakkor ne válj függővé attól, amit birtokolsz – különben a tulajdonod uralkodik majd rajtad.

Légy kedves

Nem arról van szó, hogy lábtörlő légy. Elég, ha nem sértesz meg embereket, ha nem gondolod, hogy jobb vagy náluk – és nem viselkedsz úgy, mint egy hülye.

Erőltesd meg magad

Vállald az élet kihívásait. Ha nem mersz, nem nyersz.

Tanulj minden nap

Arra kell szoktatni az agyadat, hogy állandóan éber legyen. Nem kell naponta könyvet olvasnod, hogy tanulj valamit. Tanulj a hibáidból. És tanulj az emberektől, akik körülvesznek – légy nyitott arra, amit tőlük kaphatsz.

Presztízs, siker, közösségi élmény és karizmatikus vezető kell a fiataloknak
Az Y-generáció számára a minőségi idő, a presztízs, az azonnali siker, a közösségi élmény és a karizmatikus vezető egyaránt fontos munkahelyi motiváció. A Magyarországon több mint kétmillió fiatalt számláló korosztály a bérigényt nem a piaci átlagbérek, hanem a számukra ideális életszínvonal szerint határozza meg.

Pihenj, mielőtt elfáradsz

Akkor is szakíts időt a pihenésre, ha imádod a munkádat és minden napja üdülésnek tűnik. Ne feledd: ember vagy, nem robot.

Ne ítélkezz mások felett

Emberek azért, mert másként ítélnek meg dolgokat, még nem buták. És te sem tudsz mindent a többiekről, tehát ne ítéld meg őket – inkább segíts nekik.

Becsüld magad

“Ki vagyok én, hogy bármit mondjak?” Nos, emberi lény vagy, aki minden nap hozzájárul valamivel ehhez a világhoz, így minden jogod megvan arra, hogy bármit mondj, vagy tégy. Ismerd ezt fel.

Légy türelmes

Ismeretesen Rómát sem egy nap alatt építették fel.Bizonyos dolgokhoz évtizedekre van szükség – és érvényes ez rád is.

Gondolj másokra

Légy körültekintő. Valamennyiünknek van családja, fizetnünk kell a számláinkat és van elég más gondunk is. Ne indulj ki mindig magadból.

Adj és ne várj viszonzást

Ne számold, mikor kinek és mennyit adsz, mert keserű ember leszel. Adj csak az adás öröméért. Ha kapsz viszonzást, az jó – ha nem, az is jó.

Örülj kis dolgoknak

Szeretem a közhelyeket, mint ez is – mert igazak. Miért? Mert mindenki azt mondja, tudja ezt az alapigazságot – mégsem él vele, inkább a nagy dolgokat hajszolja.

Ne vedd magad túl komolyan

Igen, persze, egyéniség vagy és elvárod, hogy az emberek komolyan vegyenek. De végülis valamennyien a hangyarajhoz tatozunk, amely ugyanarra hajt. Térj észhez.

Vállalj több felelősséget

Ellentmondásosnak tűnik, de hidd el: minél több felelősséget vállalsz, annál több célja lesz az életednek. Csak ne vidd túlzásba – annyira nem vagy fontos…

Ne okold az embereket

Minek? Büntetni akarod őket? Nem bánunk így másokkal – tehát okold saját magadat, hiszen végül is emberek vagyunk…

Kerüld a negatív helyzeteket és embereket

Nem tudod alábecsülni, milyen hatást gyakorolnak rád mások. Ezért minden áron kerüld a negatív helyzeteket és embereket.

Ruházz be magadba

A szaktudás többet ér, mint egy jó állás, a karrier, a pénz, a reputáció. Miért? Mert a világban mindig szükség van emberekre, akik valamit jól tudnak. Légy te is ilyen ember.

A vezető dolga bízni az emberekben
Az adaptív tanuló szervezeteknek áll a világ, és azoknak a vezetőknek, akik nem azt várják el munkatársaiktól, hogy nekik dolgozzanak, hanem hogy velük. A jó vezető mentor és coach egyben. Aki meg tudja fékezni a munkaerő elszivárgását is. A coaching szakma kiválóságai tartottak előadásokat a Piac & Profit Szervezetfejlesztés 2017 című konferenciáján.

Támaszkodj magadra

Mert ez a legjobb érzés a világon, ha tudod, hogy egyedül meg tudod oldani a dolgaidat. De ne vidd túlzásba. Kérj segítséget, ha szükséged van rá.

Ne halld meg, hogy “nem”

A legjobb dolgok az életben akkor történtek, amikor az emberek azt hallották, hogy “nem”. Feladták? Nem.

Tartsd magad a magas színvonalhoz

Amikor csinálsz valamit, csináld jól – vagy sehogy. Törekedj mindig arra, hogy szárnyald túl saját magad.

Cselekedj

Ne csak ülj itt – csinálj valamit. Tett nélkül nincs eredmény.

(Medium)

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek