Csúcsra járt Ferihegy az ünnepek alatt

2018. április 03. kedd - 12:50 / PP/MTI
  •    

Hatalmas forgalom volt a húsvét körüli napokban a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a napi utasszám a nyári csúcsidőszakot idézte. Az ünnep előtt jóval meghaladta a negyvenezer főt az érkező és induló utasok száma Budapesten – írja a Budapest Airport.

Sok honfitársunk használta ki a négynapos ünnep kínálta lehetőséget egy-egy külföldi utazásra, mint ahogy a külföldön dolgozó magyarok is szívesen térnek haza a húsvéti ünnepekre. Emellett a forgalom nem elhanyagolható részét tették ki azok a külföldiek, akik Magyarországon töltötték a tavaszi ünnepet.

Kép: Budapest Airport

Kép: Budapest Airport

A nyári kínálat sok új járattal bővült. A Vizcayai-öböltől Norvégiáig terjed a Budapestről üzemelő új repülőjáratok sora, amik a hétvégén életbe lépett nyári menetrendi időszaktól indultak el.

Az új járatok mellett egy sor légitársaság bejelentette, hogy a jelentős igények miatt tovább növeli a Budapestre közlekedő járatainak a számát. Így csak a március végétől október végéig terjedő időszakban közel egy millió utas-férőhellyel többet kínálnak a légitársaságok a magyar fővárosból, mint tavaly ilyenkor.

Bővülnek az amerikai járatok

„Alig több, mint egy hónap múlva egyszerre négy transzatlanti járatot kínálhatunk Budapestről, amire még sohasem volt példa a magyar főváros repülőterének történetében. Május elejétől ismét közvetlenül lehet New Yorkba repülni, a listán vadonatúj desztináció lesz a heti két chicagói LOT-járat, az American Airlines naponta közlekedő philadelphiai járatával együtt, ami jól illeszkedik az Air Canada Rouge népszerű és immár naponta közlekedő torontói járatához” – hangsúlyozta Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója.

Budapest Airport: vannak még fehér foltok
A terjeszkedés és a fejlődés ellenére vannak még hiányzó célállomások a Budapest Airport térképén. A cég kereskedelmi igazgatója szeretné, ha mielőbb közvetlen összeköttetés lenne Bangkok, Delhi és Los Angeles, illetve Mumbai, Tokió, Belfast, Szöul, Sanghaj és Newcastle repülőtereivel.

Hozzáfűzte: „A nyári menetrendben induló új járatokkal sikerült újabb „fehér foltokat” lefednünk Európa térképén, olyan izgalmas úticélokat kínálva, mint a norvégiai Stavanger, az észak-spanyolországi Santander vagy Paphos Cipruson.”

Tom Lattig, az American Airlines európai vezetője arról beszélt, hogy a budapesti járat a legnépszerűbb európai célállomások listáján van. Az első évben leginkább amerikai utasokkal számolnak, a járat már az első évben profitot termelhet a légitársaságnak. Kiemelte, hogy Philadelphiából száz amerikai célállomás érhető el, és az útlevél-ellenőrzés sokkal rövidebb időbe telik, mint a nagy New York-i és washingtoni repülőtereken, ezért is döntöttek úgy, hogy Budapestre onnan indítanak új járatot.

Ha a nyári időszakban is kedvező lesz a foglalás, akkor jövőre már kiterjeszthetik a nyári menetrendi időszakot, de teljes éves járatot 2019-ben még nem fognak bejelenteni – tette hozzá. (MTI, Airportal)