Berlin felé tartanak a magyar startupok

2017. augusztus 30. szerda - 14:07 / piacesprofit.hu
  •    

Az október 4-én induló Startup Campus Berlin program keretében 7 iparágban, 3 nap alatt 28 startupnak van lehetősége a bemutatkozásra. A szervező Enterprise Hungary célja annak elősegítése, hogy a két ország innovatív cégei és startupvilága megtalálja az egymáshoz vezető utat.

Az elmúlt években a német kormány komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy Berlint Európa vezető innovációs és startup-központjává fejlessze. A világ legnagyobb accelerátorhálózatai – a német multinacionális vállalatokkal karöltve – számos szektorspecifikus programot indítottak annak érdekében, hogy kihasználják az ipari innováció ezen új formáját. Magyar részről a régió és Németország szoros gazdasági kapcsolata miatt választották a program első állomásának Berlint. Az indulás előtt a berlini magyar nagykövetség és helyi német partnerek segítségével felmérték a német főváros piacának jellegzetességeit, és ennek megfelelően határoztak meg 7 olyan iparági területet, ahol a magyar és a régiós stratupok sikert érhetnek el.

Startup Campus Berlin

Startup Campus Berlin

A hét iparági területnél példaként említette az életminőség javítását célzó, valamint az orvos–beteg kapcsolatot befolyásoló innovációkat (Digital Health), a házhoz szállítással összefüggő megoldásokat (Food & Delivery Tech), illetve a fenntarthatóság kérdéskörét (Inno Energy & Sustainability).

A Startup Campus Berlin program nemcsak bemutatkozási lehetőséget kínál a startupoknak, hanem felkészíti a vállalkozásokat a piacra, „megtanítja” őket üzletet kötni. Olyanok, mint a játékosfigyelők, folyamatosan válogatnak és szűrnek, hogy a jók között megtalálják a legjobbakat – mondta Galla Zoltán, a Startup Campus Berlin vezetője.

A program azonban csak azoknak tud segíteni, akik maguk is odateszik a maximumot

– hangsúlyozza az már Berlinben dolgozó Galla.

A vállalkozások emellett tájékoztatást kapnak a cégalapítás jogi és pénzügyi lehetőségeiről a helyi vállalkozás ösztönzési központtól (Berlin Partner), és betekintést nyerhetnek a kockázati tőkebefektetés gyakorlatáról a Tartományi Kockázatitőke Társaságtól.

Berlinben kapnak lehetőséget a közép-kelet-európai startupok
A júniusi nyitó rendezvényt követően, októberben kezdetét veszi a Startup Campus Berlin Program. A kezdeményezés célja a berlini startup ökoszisztéma bemutatása a közép-kelet-európai startupoknak. A német főváros széles körű mentorhálózatot, coworking-tereket, valamint jelentős állami és privát kockázati tőkét biztosít az innovatív vállalkozások számára.

Feliratkozom a(z) Piac & marketing téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek