Családi vállalkozás az év példaképe

2012. december 10. hétfő - 11:12 / piacesprofit.hu
  •    

Rangos szakmai elismerésben részesült a közelmúltban a Lakics Gépgyártó Kft., vagyis az alapító Lakics László, akit a 2012 es év Példaképének választották. Komoly elismerés a családi vállalkozásoknak, hogy az Ernst&Young „Az Év Üzletembere” díjának jelöltjei között az idei évben igen nagy számban voltak jelen, míg a zsűri tagjának az idén először az FBN-H elnökét is felkérték. Ezzel egy időben az FBN-H alelnöke, Kürti Tamás és a FIVOSZ elnöke adta át „Az Év Fiatal Vállalkozója” díjat, amelynek nyertese vállalkozói ötletét családjából merítette.

Kép:sxc

Az idei Ernst&Young „Az Év Üzletembere” díjának Példakép különdíját az a Lakics-család feje kapta, amely vállalkozását, a Lakics Gépgyártó Kft.-t 1985-ben Lakics László egyéni vállalkozóként alapította meg. A vállalkozás hatalmas fejlődésen ment keresztül, és mára több mint 250 fős munkavállalói létszámával, évi 4-5 milliárd forintos árbevételével a dél-dunántúli régió jelentős munkaadójává vált. „Büszke vagyok rá, hogy az idei évben a döntőbizottság tagjaként egy olyan vállalkozónak nyújthattam át a Példakép díjat, aki nem csak hogy az általam elnökölt egyesült kiemelkedő tagja, de a magyar gazdaság számára is egy olyan szereplő, aki  valóban példaként szolgálhat a magyar tulajdonú cégek számára, és aki „egy gyengébb évben” fél milliárd forint feletti nyereség után fizetett adót Magyarországon .” – mondta el Rudas László, az FBN-H elnöke. „ A Lakics Gépgyártó Kft. igazán példaértékű családi vállalkozásként működik a válságos időkben is eredményesen, az első vezetői utódlás folyamatában is sikeresen, amellett komoly figyelmet fordít a társadalmi felelősségvállalásra is.” – tette hozzá Rudas László. (Úgy tűnik, az utódlás lehet a családi vállalkozások rákfenéje.)

A héttagú Független Bírálóbizottság nemzetközileg felállított kritériumrendszer alapján vizsgálja meg a vállalkozók által képviselt cégek üzleti teljesítményének megbízhatóságát, valamint fenntarthatóságát. A szakmai testület országosan elismert tagjai maguk is tevékenyen hozzájárulnak a magyar vállalkozók fejlesztési lehetőségeinek bővítéséhez. A bizottság összetétele ráadásul minden eddiginél jobban tartalmazza a vállalkozói lét összes meghatározó elemét – áll az Ernst&Young Az Év Üzletembere” díjának zászlaján, amely alapján vitathatatlan elismerés a Lakics család számára a díjazás, akik egyébként olyan neves magyar meghatározó családi vállalkozásokat követnek a díjazottak listájában, mint a Kürti, a Béres vagy a Zwack család.

A Független Bírálóbizottság nemzetközi kritériumrendszer alapján vizsgálja a vállalkozók üzleti teljesítményének megbízhatóságát, valamint fenntarthatóságát.

Közben a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége ötödik alkalommal tartotta  meg a hazai vállalkozói utánpótlás-nevelés kulcseseményének számító a Fiatal Vállalkozók Hetét (beszámolónkat itt olvashatja), amelyen Kürti Tamás, az FBN-H alelnöke adta át a Fiatal Vállalkozói Díj Kürt Akadémia által felajánlott díját Rajnai Richárdnak, aki a Kötéltechnika Kft. alapító-vezetőjeként innovatív ötletével és megoldásával néhány év alatt százmilliós vállalkozást épített fel. Kürti Tamás a FIVOSZ eseménye kapcsán elmondta: „Jelenleg elképesztően alacsony a vállalkozási hajlandóság Magyarországon, így kiemelt jelentőséggel bír az olyan vállalkozások, ötletek és sikerek bemutatása, amelyek példaként szolgálhatnak a fiatal, olykor még bátortalan vállalkozók számára”.

„Az eredetiség, az eredeti gondolat sokakban megvan, aminek kivitelezésben rengeteget tud segíteni egy inspiráló közösség, egy olyan környezet, ahol további ötleteket, kitartásban támogatást meríthetnek a vállalkozó szellemű fiatalok.” – tette hozzá az FBN-H alelnöke, aki szerint a fiatalok felkarolásának, támogatásának óriási szerepe van különösen napjainkban, amikor a piaci környezet számtalan akadályt gördít a vállalkozások elé.

 

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek