Csak néhány évig bírják a magyar cégek

2013. május 29. szerda - 15:05 / piacesprofit.hu
  •    

Magyarországon a vállalkozások ötven százaléka cserélődik le öt éven belül, így a magyar cégek születéskori várható élettartama alig néhány év. Az okok között a kiszámíthatatlan gazdasági, politikai és jogi környezet áll az élen. Az elmúlt két évben minden szektorban csökkent a fluktuáció, de továbbra is vezet a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás, illetve az építőipar.

Az országos trendek alapján a 2010–11-es erős fluktuáció csillapulni látszik: 2012-re a korábbi értékekhez képest átlagosan 2 százalékponttal csökkent, 2013-ban pedig a rendelkezésre álló adatok alapján még ugyanennyit fog visszaesni. Ezzel szemben a végrehajtások aránya lassan növekvő tendenciát mutat, és ez az Opten Kft. előrejelzései szerint idén is folytatódni fog. (Nem is csoda, hiszen valóságos jogszabály-tengerrel áraszt el minket a kormány.)

„Az építőipar továbbra is igencsak instabil, a várakozásokkal ellentétben azonban mégsem ez a leggyorsabban változó ágazat, hanem a vendéglátás, amely 2012-ben 17,77 százalékos CFI-értéket mutatott, 2013-ban pedig az előrejelzések szerint körülbelül 15 százalékos CFI-értéket fog elérni, bár ezt főként a cégalapítás hajtotta fluktuáció okozza” – mondja Tóth Tamás, az Opten Kft. ügyvezető igazgatója. Ez a két ágazat mondható a legveszélyesebbnek a végrehajtások arányát megfigyelve is, különös tekintettel a vendéglátásra, ahol a végrehajtások aránya az elmúlt négy évben folyamatosan mintegy 7 százalékkal haladta meg az országos átlagot, magasan, 4-5 százalékkal megelőzve a második helyezett építőipart is. Az ágazat már évek óta komoly problémákkal küzd, hiszen 2010 óta a három legveszteségesebb szektor közé tartozik. A harmadik helyre a CFI alapján az adminisztrációs szektor, míg a végrehajtások aránya szerint a fuvarozás került; utóbbi a veszteségesség szempontjából is a kétes értékű „bronzérmet” szerezte meg a legfrissebb beszámolók szerint.

 

Forrás: www.opten.hu

Az „Opten – CFI” alapján egy szembetűnő érdekességet is felfedezhetünk: a pénzügyi szektor – a bankok nélkül tekintve – kilábalni látszik az évek óta tartó mély válságból. 2011-ig még a második leghektikusabb ágazatnak számított, ám a tavalyi és idei év adatai alapján már a negyedik legstabilabb helyet foglalja el. Az ágazati letisztulás és a javuló tendencia a szektor nyereségességén is látszik, a bankok nélkül vett pénzügyi szektor ugyanis a 2010-es második legveszteségesebb pozícióból a legutóbbi adatok szerint a legnyereségesebb helyre ugrott előre.

A legbiztonságosabb és legstabilabb ágazatoknak a tanácsadói és az infokommunikációs szektor bizonyult mind az Opten Cégfluktuációs Indexe, mind a végrehajtások alacsony aránya alapján. A nyereségességet vizsgálva a tanácsadás a legfrissebb beszámolók alapján a második helyen végzett. Érdekes viszont, hogy stabilitása ellenére az infokommunikációs szektor 2010-es legnyereségesebb pozíciójából nagyot zuhant, és azóta – valószínűleg a különadóknak is betudhatóan – veszteséges.

Forrás: www.opten.hu

Az ingatlanszektorban a válság hatására bekövetkező megszűnések aránya végre elkezdett csökkenni, emiatt az ágazat az utóbbi években a CFI szerint csaknem olyan stabilnak látszik, mint az infokommunikáció, miközben továbbra is messze a legveszteségesebb szektor. A végrehajtások aránya szerint harmadik legbiztonságosabb mezőgazdaság az utóbbi évek második legnyereségesebb szektora volt Magyarországon – igaz, e területen igen komoly különbségek vannak az egyes ágazati tevékenységek között.

Kitartanak a magyar vállalkozók
Habár komoly kihívásokkal kell szembenézniük, a magyar mikro- és kisvállalkozások vezetőinek lelkesedése töretlen – állítja a Regus, a rugalmas munkahelyi megoldások vezető szolgáltatója. Közülük sokan a korábbi munkahelyük elvesztése miatt kezdtek önálló vállalkozásba, mégis 88 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nem bánta meg a döntését. Ez az arány még a 85 százalékos globális átlagot is meghaladja.