Csak félelemből nem csalunk adót?

2015. július 02. csütörtök - 12:50 / piacesprofit.hu
  •    

Csak a hatósági ellenőrzések és a bírságok hoznak igazi eredményt a vállalkozások adófizetési hajlandóságának növelésében a NAV szerint. De a preventív ijesztgetés is működik - írja a napi.hu.

Kép:Pixabay

Nemrég kiderült, hogy a friss adatok szerint 200 milliárd forint többlet-áfabevételt hoz az államnak az online kasszarendszer. Ez több mint ezermilliárdnyi forgalom láthatóvá válását jelenti, ami a teljes tavalyi kereskedelmi bevétel több mint a tizede.

A napi.hu ezek után megkérdezte az Adóhatóságot, hogy a tapasztalataik szerint mely módszerekkel lehet visszaszorítani az adóelkerülést és igaz-e, hogy csak a hatósági ellenőrzések és a bírságok hoznak eredményt. Azaz a cégek csak félelemből vallnak be több adót?

A NAV válaszaiból kiderül, hogy nagyjából igen.Ugyanakkor az is az is kiderült, hogy az előzetes “ijesztgetés” is működik: a NAV gyakorlata hogy a nagyobb kiállításokhoz, vásárokhoz, rendezvényekhez kötődő ellenőrzésekről előre hírt ad a sajtóban, hogy az érintettek számítsanak a revizorok megjelenésére – közölte az adóhatóság, mely szerint ennek preventív hatása egyre erőteljesebben tapasztalható, így “a korábbinál sokkal nagyobb gondot fordítanak a jogszerűségre” a vállalkozások.

Az áfa negyedének bottal üthetjük a nyomát
Nem csak a mi problémánk az áfacsalások magas mértéke, de Magyarország minden negyedik áfaforintot elbukja. A jelenlegi intézkedések nem hatékonyak, a teljes uniós rendszer felülvizsgálatra szorul.