Csak az NHP miatt vesznek fel hitelt a kkv-k

2015. augusztus 31. hétfő - 15:15 / PP/MTI
  •    

A teljes vállalati hitelállomány 3,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, miközben a kis- és középvállalati (kkv) szegmensben, a növekedési hitelprogram (NHP) erőteljes támogatásának köszönhetően, 1,8 százalékkal emelkedett.

Kép: Pixabay

A kkv-szegmens kivételével a vállalati hitelezés alakulása a vártnál negatívabb, dinamikája továbbra is jelentősen elmarad a várttól. Az egészséges növekedést az MNB szerint 6-7 százalékos hitelállomány-bővülés támogatná – hangsúlyozta Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója. A vállalatok teljes hitelállománya 222 milliárd forinttal csökkent a második negyedévben. Ez részben a nagyobb volumenű vállalati tranzakciók következménye, például jelentős tartozásokat fizettek vissza, a banki finanszírozást közvetlen anyavállalati finanszírozásra váltották át, vagy adósságkonszolidációra került sor.

A kkv-finanszírozás bővülésében jelentős szerepe volt az NHP-nak, a program keretében kötött új szerződések összesített volumene éves összevetésben 15,6 százalékkal emelkedett a második negyedévben. Az NHP a jelenleg érvényes döntés szerint 2015 végéig tart, ősszel vizsgálja a programot a monetáris tanács – mondta Fábián Gergely. (Az NHP addig egyébként változatlan feltételekkel folytatódik, az igénybevételéhez szükséges tudnivalókat itt találja!)

Hozzáfűzte: optimális helyzetben a piaci hitelezés helyreáll, de “ettől még messze vagyunk”. Az igazgató elmondta: a bankok vállalati hitelezési feltételei a verseny erősödésével enyhültek, csökkent a kamatok és felárak szintje is, a magyar vállalatok nemzetközi összehasonlításban is alacsony kamaton tudnak forráshoz jutni. A hitelkereslet tovább bővült, a bankok 44 százaléka számolt be a hosszú, míg 18 százalékuk a rövid lejáratú hitelek iránti kereslet növekedéséről. Az év második felében beindulhat az igazi hajrá az NHP-s hitelekért!

 

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek