Cigaretta, játék, élelmiszer: vigyázat, hamisítják!

2017. július 26. szerda - 20:04 / piacesprofit.hu
  •    

Egyre több hamis termék áramlik Európába, a hamis termékkört toronymagasan a dohánytermékek vezetik - derült ki az Európai Bizottság legfrissebb éves jelentéséből a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok vámhatósági ellenőrzésének eredményeiről.

Az adatok alapján az Európai Unió tagállamainak vámhatóságai 2016-ban több mint 41 millió hamisított árut tartóztattak fel az egységes EU-s vámövezet határainál, a termékek összértéke meghaladta a 670 millió eurót. A lefoglalt áruk több mint egyharmadát tették ki az egészségre és biztonságra veszélyes hétköznapi termékek, mint étel, ital, gyógyszerek, játékok és elektromos háztartási cikkek – figyelmeztetett szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

hamis armani polo

Kép:Wikimedia

A lefoglalt termékek listájának élén 24 százalékos aránnyal a cigaretta áll, megelőzve a második legnagyobb hamisított termékcsoportot a játékokat (17%), ezeket követik az élelmiszerek (13%) és a csomagolóanyagok (12%). A lefoglalt áruk mennyisége 2 százalékkal nőtt 2015-höz képest.

Ami a hamis termékek származási helyét illeti, Kína továbbra is egyértelműen vezeti a kétes dicsőségű listát, 80 százalékos részesedéssel. A hamisított cigaretta nagy része Vietnamból és Pakisztánból érkezett az EU határaihoz, a hamisított szeszesital elsődleges forrása Szingapúr, a hamis ruházati kiegészítőké pedig Irán. A hamisított mobiltelefonok területén Hong Kong, a hamisított gyógyszerek terepén India a piacvezető. A lefoglalások kapcsán 90 százalék fölött volt az áru-megsemmisítések illetve szabálysértési vagy büntetőeljárások kezdeményezésének aránya.

Tízből egy bőrtáska, sportruházat és játék hamisított
Közel 285 milliárd dollár kárt okoznak évente a világgazdaságnak a szellemi tulajdont sértő hamisított árucikkek és kalóztermékek a legérintettebb tíz iparágban, ami meghaladja a hamisítványok által a globális gazdaságnak okozott teljes veszteség 50 százalékát.