Világhódító úton a magyar beton

2012. május 03. csütörtök - 13:46 / piacesprofit.hu
  •    

A családi vállalkozásként induló magyar luxusbeton cég komoly nemzetközi expanzióban van, a befektetők bevonásának megkönnyítése érdekében még cégformát is váltottak.

 

Ivánka Katalin és András Kép:Ivanka
Ivánka Katalin és András
Kép:Ivanka

2012. decemberben megalakult az Ivanka Factory Zrt. A tíz éve működő luxusbeton manufaktúra korábban két kisvállalkozásban, az Ir-Comb Bt.-ben és az Ivanka Concrete Kft-ben végezte design beton tervező és gyártó tevékenységét. A Zrt. megalapításával az Ivanka szervezete egyránt alkalmassá vált egy erős pénzügyi befektető bevonására, valamint egy nemzetközi lábakon álló szakmai tanácsadó testület – Advisory Board –  létrehozására. Ivánka Katalin és Ivánka András alapítók célja az új céggel a korábbi manufakturális és egyedi sorozatú gyártásról az átállás az üzemszerű sorozatgyártás beindítására.(Céltudatos vállalati reformokkal – átszervezéssel, szemléletváltással – számtalan cég életben tud maradni. A Széchenyi Tőkebefektetési Alap által tőkebefektetéssel támogatott vállalatok jó példával szolgálhatnak erre. Közös jellemzőjük, hogy a vezetés életképes és megalapozott üzleti elképzeléssel rendelkezik.)
 
A korábban családi vállalkozásban működő, és hazai piacvezető luxusbeton cég komoly nemzetközi expanzióban van, melynek része, hogy 2011. szeptemberében – első kapszulakollekciójával -sikeresen mutatta be Londonban Fashion divízióját, továbbá egyik fő olasz partnere, a  14 Ora Italiana 2012. januárban elindította a nemzetközi forgalmazását a Cemento 14 névre keresztelt közös fejlesztésű külső homlokzati, belső falburkolat és padló dekorációs betonnak. Az olasz disztribútor által nemzetközileg forgalmazott panel termék hatékonyan egészíti ki a korábban is nagyszériában eladott FLASTER Tiles termékcsaládot. Utóbbi első kiemelt célpiaca az Egyesült Királyság volt, ahol olyan nagy presztízsű projektekbe került betervezésre, mint a Liberty London többszáz éves nagyáruház, vagy éppen az új olimpiai helyszíneken megnyitott Ganapati étterem, Cow Sratford és Geronimo Inns. A tradícionális motívumvilágból építkező burkolathoz az Ivanka kortárs anyaghasználatot és progresszív konfigurációkat társít, melynek eredményeként a termék mindössze kétféle sorozatgyártott eleméből egyedi felületek jönnek létre. Az olasz és brit megrendelések teljesítése mellett az Ivanka sikerrel szállít disztribúciós hálózatán kersztül valamint közvetlenül egyaránt a világ számos pontjára Hong Kong-tól Malajzián át egészen Ausztráliáig.

A kockázati tőke mint lehetőség
Messze elmarad a nyugat-európai átlagtól a hazai kockázati- és magántőke-befektetések száma, pedig ez az egyik út ahhoz, hogy az induló vállalkozások tőkeerős, hitelezhető cégekké váljanak. A kockázatitőke-befektetés valójában a banki finanszírozás előszobája, és nem az azt helyettesítő tőkebevonás módja. Az Apple Computer, a Cisco Systems, a Microsoft, a Google, az eBay, a Sun vagy a hazai piacon a közelmúltban megjelent Starbucks indulásában egyaránt komoly szerepe volt a kockázati tőkének, melynek révén a briliánsnak tűnő ötletekből, illetve a fiatal, ámde dinamikus növekedési potenciával rendelkező cégekből globális nagyvállalatok nőttek ki viszonylag rövid idő alatt. Mindeközben sokkal több azoknak a cégeknek a száma, amelyek, bár szintén kockázati tőkével indultak, mára feledésbe merültek. (Az üzleti környezet és az emberi tényező a két legfőbb veszélyfaktor kockázati tőke befektetésekor. Bizonyos hibák kedvező piaci környezetben is súlyos problémákat okozhatnak. A kockázati tőkés és a tőkét befogadó vállalkozó közti félreértések megpecsételhetik egy projekt sorsát. Itt olvashat arról, hogyan kerülhetőek el a buktatók.)
A kockázatitőke-befektetések során a külső finanszírozó átmeneti időre a korai életszakaszban lévő vállalkozás résztulajdonosává válik. Amikor a cég elér egy bizonyos nagyságot, a befektető eladja a részét szakmai befektetőnek, esetleg az eredeti tulajdonosi kör visszavásárolja a korábban átengedett hányadot. Az üzleti angyalok vagy az intézményes kockázatitőke-befektetők a kiugró hozammal kecsegtető üzleteket keresik, amelyektől elvárható, hogy a ma megvett tulajdoni hányad néhány év múlva a sokszorosát érje. Az ügylet legelegánsabb lezárása a finanszírozott cég tőzsdére vitele, a legrosszabb a csőd. Jó, ha minden századik megvalósuló kockázatitőke-befektetés teljesíti a hozzá fűzött reményeket, ahogyan a gyógyszerkutatásban a több száz kísérleti molekula közül talán egyből lesz gyógyszer. (A kockázati tőke bevonásban rejlő lehetőségekről itt olvashat bővebben.)

Korábban, a családi Bt.-t követően az  Ivanka Concrete Kft. létrehozását a növekvő keresletből származó méretnövekmény, a szakmai díjak, elismerések szaporodásával és tudatos kommunikáció következményeként kialakuló presztízs, és az export egyre növekvő aránya igényelte. A vállalat fejlődésének harmadik állomása, a most frissen megalapításra került Ivanka Factory Zrt., elsősorban azt a célt szolgálta, hogy minél könnyebben lehessen bővíteni a vállalatot, azaz tőkét bevonni és kielégíteni a rohamosan növekvő keresletet.
 
Ivánka Katalin a cég alapítója elmondta, hogy „A külföldön elért sikerek megerősítik a cég azon célkitőzését, hogy a nemzetközi piacon meghatározó, befolyásos és erős identitású márkát építsen, és öt éven belül Európa vezető design beton vállalatává váljon „
Ivánka András a cég másik alapítója kifejtette, hogy „A sorozatgyártás beindítását a korábban egyedileg gyártott termékek iránt megnövekedett nemzetközi kereslet indukálta. Ebben nagy szerepet játszik a hazai innováció és egyedi anyaghasználat, amelyet immár nemzetközileg is keresnek és a gazdasági recesszió ellenére növekszik iránta az igény…"
 
A cég teljes, bővített sorozatgyártó kapacitását egy új budapesti telephelyen, a 16. kerületi Újszász utcai gyártóbázison valósítja meg, ahol a 3600 m2-es alapterületen a gyártóhely mellett új értékesítési és irodatér szolgálja majd a vevői igényket és a dolgozókat, mint motivált közösséget. A kisebb alapterületű 13. kerület Bulcsú utcai Bemutatóterem és Stúdió a belvárosban továbbra is fennmarad a mellette működő workshop laborral és manufaktúrával az egyedi gyártások és a belvárosban mozgó ügyfelek hatékony kiszolgálására.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor