Százhúszmilliárdos kötvénykibocsátás az Eximbanknál

2013. szeptember 25. szerda - 15:03 / kfarkas
  •    

A Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) a világon elsőként bocsátott ki kötvényt a Világbank csoporthoz tartozó Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA) állami kezességvállalást biztosító garanciája mellett; a kibocsátott kötvények névértéke 400 millió euró (120 milliárd forint), lejárata 2019. február 13.

Kép: SXC

Az Eximbank a magyar exportszektor versenyképes finanszírozása érdekében tavaly decemberben 2 milliárd euró (600 milliárd forint) összegű nemzetközi kötvénykibocsátási programot állított fel. A program keretében először 2012. december 5-én 500 millió dollár összegű, 5 éves futamidejű kötvényt értékesített. A MIGA garancia igénybevételén keresztül az Eximbank az elkövetkező körülbelül 5 és fél évben jelentős, többmilliárd forintos megtakarítást ér el, ami nagyságrendileg megegyezik a magyar költségvetésben az Eximbank idei évi 7 milliárd forintos kamatkiegyenlítési keretével. Ezzel az Eximbank a saját eszközeivel is hozzájárul a felelős költségvetési gazdálkodást célzó kormányzati erőfeszítésekhez – mutatnak rá a közleményben.

Az Eximbank folyamatosan keresi az együttműködési lehetőségeket a nemzetközi pénzügyi intézményekkel. Ennek eredményeként a MIGA kész volt garanciát nyújtani az Eximbank kötvényprogramjának keretében megvalósuló olyan forrásbevonáshoz, amely mögött visszavonhatatlan és feltétel nélküli állami garancia (készfizető kezesség) áll. A MIGA garanciával lehetővé vált, hogy az Eximbank – a régióban egyedülálló módon – AAA hitelminősítésű kötvényekkel jelenjen meg a nemzetközi tőkepiacon, ezáltal szélesítse természetes befektetői bázisát, valamint jelentős kamatmegtakarítást érjen el, és ezt a hazai exportőrök versenyképességének növelésére fordíthassa.

Az Eximbank és a MIGA képviselői a kibocsátást megelőzően befektetői találkozókon vettek részt, amelyek célja az első olyan nemzetközi tőkepiaci tranzakció bemutatása volt, amelynek keretében a MIGA állami kezességvállalást biztosít. Az AAA hitelminősítés és a jelentős befektetői kereslet következtében az Eximbank a tranzakció keretében 2,125 százalék éves kamatláb mellett értékesíti a kibocsátott kötvényeket, ami a járulékos költségeket is figyelembe véve a magyar államnál is jelentősen alacsonyabb, fix tranzakciós hozam melletti forrásbevonást jelent.

A bevont forrásokat és az elért megtakarításokat – összhangban a kormány külgazdasági stratégiájával – az exportszektorban is jelentős foglalkoztatóként fellépő kis- és közepes vállalati szektor részére adja tovább a pénzintézet – hangsúlyozza az Eximbank.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek