Öt magyar startup mutatkozik be ingyen a Pioneer-fesztiválon

2014. október 28. kedd - 19:14 / piacesprofit.hu
  •    

Vasárnap este hazai és osztrák befektetők, gazdasági szakemberek döntöttek arról, hogy melyik az az 5 magyarországi startup, amelynek tagjai a bécsi Pioneers Festivalon ingyenes standdal bemutatkozhatnak. A 2014. október 29-én és 30-án a Hofburgban megrendezett, kétnapos ausztriai innovációs és technológiai eseményen, a Pioneers Festivalon 3500 fős nemzetközi közönség és 250 világszinten elismert befektető előtt szerepelnek a leginnovatívabb hazai nyertesek.

Rekord számú jelentkezés érkezett a startup versenyre, 88 hazai startup adta le a megadott határidőig pályázatát, az IT szektortól az egészségügyi fejlesztéseken át a fejlődő országokat támogató, egyszerű technológiákig és kulturális, valamint társadalmi projektekig számos területet felölelő innovatív ötletek jelentek meg, nehéz munka elé állítva a nemzetközi zsűrit.

A győztesek – kép: Sight Industries

“Kifejezetten nehezen született döntés az első és a második körös zsűrizés alkalmával. Nem számítottunk rekord számú részvételre, és arra sem, hogy a jó ötletek aránya ennyire nagy az országban, hiszen eddig jóformán lasszóval kellett fogni a hazai versenyekre a startupokat. Nem tudunk olyan hazai startup pályázatról, amire közel 100-an neveztek volna önként. A zsűrit is meglepte az ötletek színvonala és a csapatok felkészültsége, komoly munka volt a kiválasztás. Egyrészt, eltérést mutatnak a befektetői szempontok, hiszen nem csak a megtérülés és a potenciális piac mérete, a csapat tagjainak rátermettsége és az ötlet egyedisége, valamint a projekt versenytársak között elfoglalt helye dönt, hanem az is, hogy milyen trendek uralják jelenleg a befektetői piacot Európában és a Silicon Valley-ben. Számos olyan kezdeményezés szerepelt a pályázatok között, amelynek megkérdőjelezhetetlen a jelentősége és a potenciál, amit hordoz, ugyanakkor az applikációk és új technológiai megoldásokra alapozó projektek, mint például a drón jobban felkeltették a befektetői zsűri érdeklődését, mint a kulturális projektek. Ez abból a szempontból érthető, hogy a piaci megtérülés sokkal gyorsabb és direktebb lehet ezeknél a projekteknél, kisebb a rizikó és nincs hardware fejlesztési költség, ugyanakkor szeretnénk, ha a többi értékes kezdeményezés tulajdonosa sem érezné magát kiszorítva a versenyből, ezért további pitch alkalmakat fogunk szervezni, ahol a többi, innovatív ötlet gazdája is bemutatkozhat” – foglalják össze Klementz Kata és Klementz Anna, a Loffice alapítói a verseny tapasztalatait.

Az elbírálás két körben zajlott, először egy online felületen keresztül válogatták le a zsűritagok azt a 11 startupot, akit a döntőn való részvételre javasoltak. 2014. október 26-án, vasárnap este pitch session keretében választották ki az 5 nyertest a Loffice székhelyén, a Paulay Ede utca 55-ben, egy rendhagyó startup show keretében.

A győztes startupok:

Colibrilabs

A Colibrilabs egy erdélyi startup vállalkozás, amely drónjaival a jelenlegi világrekordot szándékozik megdönteni. Prototípusai már most ötször több időt töltenek a levegőben, mint az átlagos versenytársai.

Codie

A Codie egy fejlesztő játék 10-14 éves gyerekek számára, amelynek segítségével a fiatalok játszva sajátítják el a programozás és a számítógépes logika alapjait. A csomag egy robotból és egy okostelefon applikációból áll. Az applikáció a startup által készített, egyedi, grafikus programnyelvet használja, a roboton pedig a gyerekek által létrehozott programok futtathatóak. A robotban hét szenzor található, ezen felül ledek, csipogó és motorok, amelyek mindegyike az applikáción keresztül programozható. Világszínvonalú felhasználói felület készült az applikációhoz annak érdekében, hogy a következő generációk könnyen elsajátíthassák az algoritmikus gondolkodást.

DZZOM

A DZZOM bioinformatikai vállalkozás élen jár a humán sejteken belüli gének és fehérjék által alkotott hálózatok építésében és szimulációjában, így hozzájárul a komplex betegségek biológiai folyamatainak és kapcsolatainak megértéséhez. A DZZOM Network Medicine SaaS termék segítségével a globális gyógyszeripar jelentősen csökkenti az innovatív gyógyszerek kutatás-fejlesztési idejét és költségét. A projekt célja, hogy a kutatók által kifejlesztett termékekkel onkológiai, szív- és érrendszeri, vagy immunológiai betegségek korai diagnózisát segítse, és lehetőséget teremtsen személyre szabott terápiák kifejlesztéséhez.

Liber8 Technology

A Liber8 Technology célja, hogy megszabadítsa a világot a lemerülő akkumulátoroktól és a mindent behálózó kábelektől. A magyar cég olyan IT termékeket gyárt majd, amik kábel és gombok nélkül működnek és sohasem kell őket tölteni! Első termékük egy e-ink kijelzővel borított, NFC chippel kommunikáló luxuskarkötő lesz, amit mobiltelefonnal lehet vezérelni.

Nowtech

A GyroSet egy elektronikus kerekesszék vezérlő platform, amely fedélzeti számítógépe és egyedülálló fejvezérlése révén kinyitja a világot a súlyosan mozgássérült emberek számára. A megoldás a sérült felhasználók igényeit maximálisan figyelembe véve született, ezáltal található benne fejvezérlés, környezetvezérlés, beszéd szintetizátor, navigáció és internet elérés, valamint elektronikus menetstabilizáló algoritmusok, és ha mindez nem lenne elég, fékezéskor még a kerekesszék akkumulátorait is tölti. Ezeken kívül számos technológiai újítást vonultat fel a találmány, melyek eddig nem kaptak helyet a mozgássérültek életében. A GyroSet új funkciói révén lehetővé teszi, hogy a súlyosan mozgássérült emberek is dolgozhassanak, illetve kapcsolatot teremthessenek a külvilággal.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor