Óriási sikert ért el a HITA

2013. november 18. hétfő - 20:55 / piacesprofit.hu
  •    

Fennállásának legnagyobb sikerét érte el a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA), a japán Takata cég több mint húszmilliárd forintos magyarországi beruházásának létrejöttével.

Orbán Viktor miniszterelnök és Stefan Stocker, a japán Takata cég elnöke – Kép: MTI

Az elmúlt öt év legnagyobb, új befektető általi zöldmezős beruházását jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök és Stefan Stocker, a japán székhelyű Takata járműipari beszállító vállalat elnöke pénteken a Parlamentben. A Miskolcon felépülő légzsák- és autóbiztonsági rendszereket gyártó üzemben foglalkoztatottak száma 2017-re eléri az ezer főt, a gigaberuházás létrejöttét a Nemzeti Külgazdasági Hivatal, a HITA koordinálta.

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a beruházásról elmondta: a projekt létrejöttét az első pillanattól kezdve a HITA felügyelte és munkájával segítette. „A versenyképes közigazgatás mintapéldája ez a beruházás. A TAKATA már a kezdetektől teljes bizalmat szavazott a Nemzeti Külgazdasági Hivatalnak, és valamennyi partnernek, akiket a HITA ajánlott. Bebizonyosodott tehát, hogy a magyar szakértelemre már az előkészítés folyamatában is számíthatnak a befektetők” – nyilatkozta Szijjártó Péter.

Ilyen nagy volumenű beruházások esetén egyedülálló, hogy a projekt teljes időtartama alatt, egészen a döntésig, a befektető egyedüli magyarországi tanácsadója a HITA, amely lehetséges telephelyek kiajánlásával, makro- és makrogazdasági információs anyagokkal, potenciális magyar beszállítók felkutatásával és a támogatási csomag kidolgozásával támogatta a döntéshozókat. A japán vállalati kultúrától szokatlan módon, sem a Big 4 tanácsadó cégek valamelyike, sem a JETRO (Japán Magyar Kereskedelmi Kamara), nem vett részt a folyamatban.

Az autóipar mára kiemelt jelentőségű szektor lett Magyarországon, olyan nagynevű beruházóknak köszönhetően, mint az Audi, a Bridgestone, a Hankook, a Mercedes-Benz, az Opel, a Suzuki és a Takata. Az autóipar több mint 100 000 fő számára biztosít munkahelyet, 15 milliárd eurónyi terméket állít elő éves szinten, és a magyar export közel egynegyedét adja.

Ötvennégy magyarországi cégtől vásárol alkatrészeket a BMW csoport
A BMW csoport több mint kétszáz magyarországi beszállítót ismer és jelenleg ötvennégy aktív partnerétől évente mintegy egymilliárd euró értékben vásárol közvetlenül különböző alkatrészeket. Ezen cégek összesen és hozzávetőlegesen tízezer embernek adnak munkát Magyarországon.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor