Itt az újabb kiemelt járműipari központ

2013. január 07. hétfő - 20:41 / piacesprofit.hu
  •    

Kiemelt járműipari központtá nyilvánította a kormány a Szombathely-Szentgotthárd-Zalaegerszeg térségében megvalósult Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központot, ahol egymilliárd euró tőkebefektetést és 25 ezer új munkahely létrejöttét várják.

Kecskemét után második kiemelt magyarországi járműipari központ erős gépipari és elektronikai centrummá válhat – mondta el Hende Csaba honvédelmi miniszter, a kormányhatározat bejelentéséről szóló zalaegerszegi sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint. Remények arról szólnak, hogy a kormány december 20-án meghozott döntése hozzájárul ahhoz, hogy öt-tíz éven belül egymilliárd euró értékű tőkebefektetés érkezzen és mintegy 25 ezer új munkahely jöjjön létre a vasi-zalai térségben.

Magas hozzáadott éréket előállító, tartósan a térségben maradó és jól fizető munkahelyek létesülésében bíznak a térségben, amelyhez magas színvonalú szakképzés és felsőoktatásnak is kapcsolódik. A mechatronikai iparban és a járműgyártásban már jelenleg is mintegy 20 ezer embert foglalkoztat a három város és környéke. (Csak emlékeztetőként: Kecskemét kiemelt térséggé nyilvánítását a Mercedes és a kapcsolódó beszállítói kör tette indokolttá. A tárcavezető utalt arra, hogy ez számtalan járulékos fejlődési lehetőséget hozott például a bérlakásépítés, a helyi közlekedés vagy a főiskolai fejlesztések területén.)

A 2014 és 2020 közötti uniós tervezési időszakban a kiemelt járműipari központ fejlődését infrastrukturális fejlesztések előtérbe helyezésével, az uniós források felhasználásával is segítik. A térségben meglévő főutak, a 76-os és a 86-os felújítása már zajlik, de előtérbe kerülnek az autópálya-építési tervek, valamint a vasúti közlekedés javítása is.