Foghatják a fejüket a taxisok: így lesz még olcsóbb az Uber

2015. december 16. szerda - 10:37 / piacesprofit.hu
  •    

Még olcsóbban utazhatnak majd az Uber felhasználói két új szolgáltatásnak köszönhetően. Az UberHOP és az UberCOMMUTE célja, hogy munkából menet vagy jövet még egyszerűbb legyen az utazásmegosztás. A kísérleti projekteket Seattle-ben és Chicago-ban indította el az Uber.

új szolgáltatűsokat indít az Uber

Kép: Uber

Az amerikai autósok 76 százaléka egyedül utazik. Egy átlagos amerikai autós 42 órát tölt egy év alatt közlekedési dugókban. Ahogy a városok és a gazdaság növekszik, úgy ezzel párhuzamosan nő ez a szám is, és jelent egyre nagyobb problémát az elpazarolt idő szerte a világban, így Magyarországon is.

Az Uber-hatástól félnek a cégek, és nem ok nélkül
A váratlanul feltűnő, a hagyományos iparágon kívülről érkező szereplők és az általuk okozott zavarok jelentik ma az egyik legfontosabb üzleti kockázatot a vállalati felsővezetők szerint – derül ki az IBM kutatásából.

Az UberHOP egy olyan új szolgáltatás, amely kifejezetten csúcsidőben, előre meghatározott útvonalon érhető el. Lényege, hogy az utast az applikáció nem csupán az autós partnerrel, hanem azokkal az utasokkal is összeköti, akik ugyanabba az irányba utaznak. Ezután az utas megkapja, hogy pontosan hol és mikor veszi fel az autó az utastársakkal együtt. A helyszínre pontosan kell érkezni, lévén, hogy az autós partner azonnal tovább hajt. Az utazás végén az autó egy előre meghatározott helyen teszi ki az utast, ami a célállomástól maximum néhány lépésre van. Az UberHOP december 10-én indult Seattle-ben.

Az UberCOMMUTE azoknak jó megoldás, akik sokszor utaznak autóval a munkahelyükre. Ha épp kedvük van, bejelentkeznek az applikációba, amely összeköti őket azokkal, akik ugyanabba az irányba utaznak.

Ha valaki utasként használja a rendszert, az UberPOOL opciót kell választania, amelyben megadja az indulási-, valamint érkezési helyszínt. Az Uber ezután összekapcsolja egy olyan utassal, aki szintén a megadott útvonalon közlekedik. Az utasok pedig megoszthatják egymás között az utazás költségét.

Az UberPOOL-lal már eddig is több millió utazást bonyolították. San Franciscóban például az Uber-utazások több mint fele ezzel a szolgáltatással történik. Los Angelesben az első nyolc hónapban a megtett utak száma közel 13 millió kilométerrel, a szén-dioxid kibocsátás pedig másfél millió kilogrammal csökkent.

Dübörög a közösségi gazdaság – de kin gázol át?
Kettős a közösségi gazdaság megítélése, mivel ugyan egyértelmű, hogy a résztvevők és a fogyasztók számára hasznos, a hagyományos vállalkozások életet meglehetősen megnehezíti. Valamit kezdeni kell vele, de ez a szabályozóknak sem könnyű.