Erős profilváltás: haditechnika helyett festékgyártás

2012. augusztus 31. péntek - 14:12 / PP/MTI
  •    

Közel félmilliárd forintból épít kül- és beltéri festékekhez, valamint egyéb építőipari termékekhez alkalmazható adalékanyag-gyártó üzemcsarnokot a Specimpex Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Szolnokon. A vállalkozás 496 millió forintot meghaladó beruházása korábban 50 százalékos uniós támogatásban részesült az Új Széchenyi Terv keretében mondta el Veres István a cég ügyvezető igazgatója.

A beruházással a cég további fejlődése érdekében új profilt hoznak létre. Kül- és beltéri festékekhez, illetve egyéb építőipari termékekhez – például gipszkartonhoz – alkalmazható metil-szilíciumgél hidrofóbizáló adalékanyagok – folyadékok és emulziók – gyártását kezdik meg. A várhatóan 2013. június végére megvalósuló fejlesztés hozzájárul ahhoz is, hogy a cég jövedelemtermelő képességét, piaci stabilitását és versenyképességét is növeljék. A projekt emellett jelentős számú új munkahelyet teremt a régióban.

Forgalom, létszám
A cég nettó árbevétele 2011-ben 127,6 millió forint volt, melyből az export 23,3 millió forinttal részesedett. A 98 százalékban ciprusi tulajdonú társaság jelenleg 17 embert foglalkoztat, ám a projekt megvalósulását követő 3 éven belül további 40 új dolgozó felvételét tervezi.

Eddig a haditechnika volt a fő irány

A Specimpex Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 1999-ben alakult. Fő tevékenysége a haditechnikai termékek, ezen belül is a légi járművek és hajtóművek exportja-importja, javítása, műszaki kiszolgálása, modernizálása, továbbá az ehhez kapcsolódó szaktanácsadás. A vállalkozás megalakulását követően arra törekedett, hogy szorosan együttműködve ukrán partnereivel széles körben hozzáférhetővé tegye hazánkban az ukrán hadiipar lehetőségeit.

NATO Beszállításra alkalmas

A Specimpex 2000. óta látja el az ukrán ANTK Antonov Tervező Iroda, a kijevi 410-es Javító Üzem és a zaporozsjei Motor Sich Hajtómű Gyártó, Javító Vállalat kizárólagos magyarországi képviseletét. A felsorolt cégekkel közösen részt vesz a Honvédelmi Minisztérium által kiírt közbeszerzési eljárásokon.

A vállalat fő profiljának tekinthető a Magyar Honvédség által üzemeltetett An-26 típusú repülőgépek, valamint a különböző repülőtechnikai eszközökön üzemeltetett hajtóművek ipari nagyjavítása, üzemidő hosszabbítása, a szükséges alkatrészek szállítása, javíttatása. Emellett az ukrán Ukrspecexport Állami Vállalattal együttműködve megrendelés esetén alkatrészeket, szolgáltatásokat szállít szintén a magyar haderő különböző típusú repülőtechnikai eszközeihez, köztük MiG-29 repülőgépekhez és Mi-17, illetve Mi-24 helikopterekhez.

A társaság rendelkezik e tevékenységekhez szükséges haditechnikai eszközök és szolgáltatások kivitelére, behozatalára, transzferére vonatkozó engedéllyel, 2010 szeptemberében pedig megkapta a "NATO Beszállításra Alkalmas" HM tanúsítványt.