Arab luxuszálloda épül Veszprémben

2008. december 02. kedd - 17:25 / MTI
  •    

Arab befektetőcsoport 300 ágyas luxusszálloda és élményfürdő építését tervezi Veszprémben - mondta Debreczenyi János, a város polgármestere sajtótájékoztatón kedden.

 A város vezetője szerint a beruházás konkrét összege még nem tudható, de – miként fogalmazott – sok milliárd forintos fejlesztésről van szó. A polgármester egyelőre nem árulta el azt sem, hogy a felkínált lehetséges helyszínek közül melyiket választották a Szaud-Arábiából, Dubaiból érkezett üzletemberek. Debreczenyi János elmondta, hogy a befektetők már jogi és tervezői irodát is választottak, s 2-2,5 éven belül fel akarják építeni a nagy luxushotelt és élményfürdőt. Hozzátette: olyan helyszínt szemeltek ki, ahol további fejlesztési lehetőségekre is mód nyílhat majd.

A város adókedvezményt nem tudott felkínálni a beruházónak, ám szerinte ezt nem is várták el az arab üzletemberek, mert számukra a beruházásnál a gyorsaság a fő tényező. Az idő pénz, az engedélyező magyar hatóságok legyenek gyorsak, hogy mielőbb kezdődhessen az építkezés – idézte a befektetők által mondottakat a polgármester, megjegyezve, hogy Dubaiban egy több milliárdos beruházásnak egy év alatt fel kell épülnie. Debreczenyi János szerint Veszprém szállodai kapacitása kicsi, mindössze 850 szálláshely van, míg például a finnországi testvérvárosában, Rovaniemiben – amely város valamivel kisebb is Veszprémnél és nincs akkora idegenforgalma sem – négyezer szállodai hely található. A polgármester szerint Veszprémben egyre több a nagy rendezvén, ám a résztvevők a balatoni és más közeli városok szállodáit kénytelenek igénybe venni.

A polgármester közlése szerint a dubai üzletemberek Közép-Európa más országaiban is tájékozódtak a befektetési lehetőségek iránt. Debreczenyi János szerint az arab üzletembereket Veszprém “történelmi bája és hangulata fogta meg”, de az is fontos szempont volt, hogy részben a város határában létesül a szentkirályszabadjai polgári repülőtér.