Apró lépésekkel haladunk az e-közigazgatás felé

2008. október 29. szerda - 15:23 / piacesprofit.hu
  •    

A Közbeszerzések Tanácsának döntése értelmében a NetLock Kft. biztosítja a Közbeszerzési Értesítő hitelesítéséhez szükséges technológiai hátteret, úgymint elektronikus tanúsítványokat és szoftvereket.

Hogyan működik?
A NetLock PDFSigno szoftver használatával az ügyintéző elektronikus aláírással és időbélyegzővel látja el a pdf formátumban előállított Közbeszerzési Értesítőket. Az aláírás tényét a pdf jobb felső sarkában található “A dokumentum elektronikusan hitelesített” feliratot tartalmazó keretes rész jelzi. Az elektronikus aláírás és az időbélyegző érvényessége igazolja, hogy az aláírás óta nem történt változás a dokumentumban és megmutatja, hogy ki és pontosan mikor írta azt alá.

A közbeszerzési törvény rendelkezései szerint a Közbeszerzések Tanácsa gondoskodik hivatalos lapja, a Közbeszerzési Értesítő megjelentetéséről. A tanács két éve határozott úgy, hogy a papír alapú megjelentetésről áttér az elektronikus megjelentetésre, így 2008. július 1-től hivatalos formában csak elektronikusan érhető el a kiadvány.

A hitelesség biztosítása érdekében úgy döntöttek, hogy a tanács informatikai rendszerében előállított, pdf formátumú Közbeszerzési Értesítőt elektronikus aláírással és időbélyegzővel is ellátják, és a továbbiakban csak ezt tekinti a hivatalos kiadásnak. Az ilyen módon aláírt Közbeszerzési Értesítő teljes mértékben hiteles, hiszen joghatását tekintve megegyezik az egy vagy két tanú előtt saját kezűleg aláírt okiratokkal, emellett további előnye, hogy könnyen kezelhető, költséghatékony és interneten egyszerűen továbbítható.

Az alapokat építjük

“A NetLock a kezdetektől úttörő szerepet vállalt és vállal a jövőben is az e-ügyintézés és e-hitelesítés technológiájának és társadalmi elfogadottságának elterjesztéséért. A Közbeszerzések Tanácsával kötött megállapodás jól jelzi azt az állami részről is megfogalmazott előremutató szándékot, ami biztosítja Magyarország felzárkózását e téren, és megteremti az alapjait a magyar e-társadalomnak” – közölte az üggyel kapcsolatban Rózsahegyi Zsolt a NetLock Kft. ügyvezető igazgatója, a Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség (MELASZ) elnöke.

“A Közbeszerzési Értesítők elektronikus aláírását kliens oldali PDFSigno hitelesítő szoftverünk végzi, amely elérhető szerver oldali megoldásként is. Használata biztosítja a pdf formátumban előállított elektronikus dokumentumok gyors, és költséghatékony hitelesítését, egyben kiválóan alkalmas más pdf formátumban előállított állományok, például ajánlatok, szerződéstervezetek és számlák elektronikus aláírására is” – tette hozzá Rózsahegyi Zsolt.

Miért pdf?

Az elektronikus dokumentumok napjainkban egyre inkább pdf állományként mozognak és ez főleg annak köszönhető, hogy egy dokumentum pdf formátumba történő konvertálása rengeteg előnnyel jár. Amellett, hogy gyors és egyszerű folyamat, a nemzetközi szabványnak köszönhetően a legkevésbé torzítja az eredeti szövegszerkesztett dokumentum megjelenését, független a számítógép operációs rendszerétől, az alkalmazott szerkesztő programtól, illetve a megjelenítő képernyőtől és nyomtatótól.

A PDFSigno-val kliens és szerver oldalon egyaránt egyszerre tetszőleges számú pdf dokumentumot (számlát, másodbizonylatot stb.) írhat alá és ezzel hitelesíthet az ügyintéző. Az aláírt pdf fájlokon vizuálisan is megjelenik az aláírás logója, amely igény szerint változtatható, illetve annak pozíciója a hitelesítés megkezdése előtt tetszőlegesen beállítható. A fájlban megjelent aláírási “kép”-re kattintva az aláírás és időbélyegzés hitelessége könnyedén ellenőrizhető.

Az elektronikusan hitelesített PDF állományok hitelessége egyszerűen ellenőrizhető, ehhez mindössze az ingyenesen letölthető és jogtiszta Adobe Acrobat Reader szoftverre van szükség.