110 milliárddal több a K&H Alapkezelőnél

2010. szeptember 08. szerda - 19:44 / Sajtóközlemény
  •    

Több mint 110 milliárd forinttal, 16%-kal nőtt a K&H Alapkezelő által kezelt befektetések nagysága, ezzel közel 800 milliárd forintra növekedett a második legnagyobb hazai alapkezelő által kezelt vagyon értéke. „A növekedés összhangban áll a piaci trenddel, hiszen csökkenő kamatkörnyezetben a befektetők hagyományosan a betéti típusú termékek felől az alternatív befektetési lehetőségek irányába mozdulnak el, amilyenek a befektetési alapok. A K&H Alapkezelő tovább erősítette piacvezető szerepét a tőke- és hozamvédett termékek piacán, így jelenleg 46,8%-os piaci részesedést tudhat magáénak" - magyarázta az elmúlt félév kiemelkedő eredményét Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

A K&H Alapkezelő az idei első félévben 16%-kal, 797 milliárd forintra növelte az általa kezelt befektetői vagyon nagyságát. „A növekedésben meghatározó szerepet játszott, hogy a rekord alacsony szinten lévő jegybanki alapkamat hatására a befektetők az alacsony kamatkörnyezetben is magasabb hozamot nyújtó befektetési lehetőségeket keresik. További szerepet játszott a kezelt vagyon nagyságának bővülésében, hogy az év elején megjelent tartós befektetési számla (tbsz) a hosszabb távú befektetések irányába terelte az ügyfeleket. 2010 első félévében közel 9 ezer ügyfél helyezett el a K&H tbsz számlákon 27 milliárd forintot meghaladó befektetést, ami a teljes állomány 3-4%-a" – mondta el a vezérigazgató.

K&H Alapkezelő által kezelt vagyon összege (milliárd forint)

  

2009. december 31.

2010. március 31.

2010. június 30.

befektetési alap

539,3

585,4

621,7

intézményi vagyon és egyéb*

145,8

156,6

175,2

összesen

685,1

742,0

796,9

*KBC Renta Forintrenta

Az első félévben a bizonytalan hazai és nemzetközi gazdasági környezet miatt a K&H Alapkezelő a stratégiai hangsúlyt a tőke- és hozamvédett termékekre helyezte, aminek köszönhetően tovább erősítette piacvezető szerepét a tőke- és hozamvédett termékek piacán, így jelenleg 46,8%-os piaci részesedést tudhat magáénak. A garantált alapok közül a legkedveltebb termékek a K&H háromszor fizető alapok voltak, amelyek az első és a második év végén is, tehát a 3,5 éves futamidő alatt háromszor fizetnek hozamot. A három idén kibocsátott K&H háromszor fizető alapra összesen közel 28 milliárd forintot jegyeztek az ügyfelek. A félév legkiemelkedőbb lejárati hozamát a K&H plusz alap érte el, amely a 1,5 éves futamidő végén 20%-os hozamot fizetett az ügyfeleknek.

Újdonságok

2010 első félévében három újdonságot is kínált a K&H Alapkezelő a befektetők számára. „A K&H tőkevédett nyersanyag alapok a 100%-os tőkevédelem mellett lehetőséget nyújtanak arra, hogy a befektetők részesedjenek a nyersanyagpiacok teljesítményéből. Az elmúlt hetekben komoly aggodalmak merültek fel a világgazdaság növekedésének további alakulásával kapcsolatban, az azonban továbbra is elmondható, hogy a feltörekvő országok – leginkább India és Kína – óriási nyersanyag igénye és az egyre drágábban kitermelhető nyersanyag készletek felfelé nyomják a nyersanyagárakat" – magyarázta Zobor Zsuzsanna.

Az idén először kibocsátott K&H tőkevédett gyógyszeripari alapban a legnagyobb nemzetközi gyógyszeripari és gyógyászati vállalatok részvényei kaptak helyet. „Mivel napjaink egyik legjövedelmezőbb és legstabilabb iparága a gyógyszergyártás, ezért ez a szektor befektetési szempontból is kitűnő lehetőséget kínál. Emellett azonban a társadalmi felelősségvállalás fontosságára is szerettük volna felhívni befektetőink figyelmét, ezért a gyógyszeripari alap minden jegyzett 10.000 forintja után 10 forintot ajánlottunk fel a K&H gyógyvarázs program javára" – mondta el a vezérigazgató.

„Idén nyáron újdonságként jelent meg K&H technológiai alapunk, amely a technológiai szektor legjobban teljesítő vállalatainak részvényeit tartalmazza. Úgy gondolom, hogy a technológiai iparág jó befektetési célpont lehet a következő időszakban, hiszen a válságban elhalasztott fejlesztéséket egy idő után már nem lehet tovább halogatni, és a gazdasági fellendüléssel a növekedés motorjai a vállalati beruházások lehetnek" – mondta el a vezérigazgató.

„Az év még hátralévő részében a tőkepiacok mozgását a szokásosnál is nagyobb bizonytalanság fogja meghatározni, ezért kibocsátási stratégiánkban továbbra is nagy hangsúlyt kapnak a befektetett tőke védelmét biztosító alapok. A kockázatosabb eszközökön belül a nyersanyagok és a feltörekvő piaci részvényeket javasoljuk, az egyéni portfóliókon belül pedig a deviza felülsúlyozást ajánljuk. Az ügyfelek részéről az euró alapú megtakarítások iránti folyamatos igényre reagálva termékkínálatunkat egy óvatos besorolású, nyíltvégű euró vegyes alappal bővítjük, melynek jegyzése augusztusban kezdődött, valamint továbbra is ajánljuk a K&H prémium vagyonvédett portfolió alapot, amely az egyik legmodernebb befektetési forma a hazai befektetési piacon" – mondta el Zobor Zsuzsanna.

Tbsz: az elkövetkező hónapok slágere

„Az elkövetkezendő hónapok befektetési piacán a tbsz egyértelműen meghatározó szerepet fog betölteni. Év végéig a tartós befektetési számlákra történő beáramlások felgyorsulását várjuk, ami akár százmilliárdos nagyságrendű tőkemozgást is jelenthet" – mondta el a vezérigazgató. Miközben az adóelőny erős motivációt jelent a befektetők számára, a tbsz befektetési piacra gyakorolt hatását tovább növeli, hogy a hosszabb – leginkább 3-5 éves időtávra tervezett befektetési horizont – nagyobb kockázatvállalásra ad lehetőséget.