Céges parti – a vezető szemszögéből

2013. december 17. kedd - 07:30 / piacesprofit.hu
 •    

Az év végi céges mulatságok általában már a "kiengedés" időszakába esnek. A vezetőnek viszont ez még munka, fontos és komoly feladat, amit nem szabad elhanyagolni. Soha nincs nagyobb szükség a cégvezető arányérzékére, mint ilyen alkalmakkor, mert nem szabad szem elől tévesztenie: ilyenkor fokozottan is igaz, ő a példa (a viszonyítási pont) a munkatársai számára.

Sok vezető kötelező rosszként tekint a céges partira, kerüljön az az óév végén vagy az új esztendő elején megrendezésre. Bizonyos mértékben érthető az ódzkodás: egy cégvezetőnek, mint házigazdának, ez bizony munka, mégpedig komoly munka, amelyre el kell végeznie a „házi feladatát”, sőt, ha alapvetően zárkózott személyiség, akkor a házigazdai – kötelező – teendők a komfortzónáján is kívül eshetnek. Ugyanakkor soha nincs nagyobb szükség a cégvezető arányérzékére, mint ilyen alkalmakkor, mert nem szabad szem elől tévesztenie: ilyenkor fokozottan is igaz, ő a példa (a viszonyítási pont) a munkatársai számára.

Néhány dolog, amelyre vezetőként érdemes odafigyelnünk:

 • Talán a legfontosabb: legyünk önazonosak.

A munkatársak sem tudják értelmezi és kezelni azt a helyzetet, ha „a főnök most nagyon más…”. Egy vezetőre, legyen bármennyire is „jó fej”, a munkatársai sosem fognak velük egyenlőként tekinteni. Ne akarjunk erre az alkalomra „lazák” lenni, de vigyázzunk arra is, nehogy annyira „óvjuk a tekintélyünket”, hogy az már hangulatromboló.

 • Buli, szordínóval
  Ahhoz, hogy minden jól sikerüljön, szükség van megfelelő helyszínre, programokra, a buli stílusának pontos meghatározására. Nem mindegy, hogy gálavacsorát, vagy közvetlen hangulatú sörözést tervezünk. Sőt, még az is fontos, hogy miről és hogyan beszélgethetünk. Itt mindehhez talál ötleteket.

  A céges partin a vezető a házigazda – és nem a vendég!

A lehető legkörültekintőbb és legfigyelmesebb házigazdának kell lennünk, akinek akkor és ott az a feladata, hogy a vendégei jól érezzék magukat! (Apró gesztus, ha a meghívóra, segítve a munkatársainkat, dress code-ot is írunk és azt magunk is betartjuk. Ne öltözzünk „főnöknek” vagy ami még rosszabb „kívülállónak”.)

 • A partik „kötelező eleme” a cég vezetőjének beszéde, esetleg egy pohárköszöntő.

Ne nyújtsuk hosszúra, sőt! (Olykor három perc is sok lehet.)

Úgy praktikus, ha a beszéd két elemből áll:

 1. A köszönetből – a közös munkáért és a sikerekért, kiemelve a kiemelkedő teljesítményt nyújtott kollégákat, csapatokat.
 2. A következő év legfontosabb céljának megfogalmazása – röviden, egyértelműen és a munkatársak számára is vonzó módon.
 • Az alkohol vonatkozásban mindannyian tudjuk, a szabály egyszerű: módjával, nagyon módjával.

Ha nem szeretnénk alkoholt fogyasztani – ne tegyük. Ásványvízzel is lehet koccintani. Megtehetjük ugyanakkor azt is, hogy pezsgőspohárral a kezünkben beszélgetünk, anélkül, hogy egyet is kortyolnánk.

 • S talán valamennyi feladat közül a legfontosabb: beszélgessünk egy kicsit kötetlenül, a munkatársainkkal. Bátran menjünk oda az egyedül ácsorgókhoz, üljünk le pár percre egy-egy kisebb társasághoz.

Kép:sxc

Mindenki örül egy-egy kedves szónak, annak, ha a „főnök még emlékezett a februári nagy dobásunkra”, vagy tudja, hogy a gyerek most kezdte az iskolát… Egy figyelmes – akár rövid – beszélgetés, az egyik legnagyobb apró gesztus, amelyet egy vezető nem mulaszthat el!

 • Ne húzzuk ki magunkat a közös programból, de elegánsan hagyjuk érvényesülni a munkatársakat. Azaz, nem kell kipenderülnünk a színpadra énekelni, de lelkesen buzdíthatjuk a vállalkozó kedvűeket.
 • Klasszikus esetben a vendéglátó távozik utoljára, érdemes ugyanakkor fél szemmel arra is figyelnünk: lehet olyan a hangulat, amikor jó néven veszik tőlünk, ha korábban távozunk, teret engedve a kötetlenebb bolondozásnak.

… és végül…

Mindig a vezető leckéje, hogy a parti napján a munkát úgy szervezze meg, hogy a munkatársak számára ne a napi hajsza utolsó állomása legyen, hanem egy kellemes, örömmel várt program.

dr. Erdős Zsuzsanna
etikett tanácsadó és coach
www.erdosetikett.hu

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek