Cégek vakrepülésben?

2018. április 29. vasárnap - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

Azok a cégvezetők, akik megfelelő statisztikák nélkül, csak megérzéseikre és tapasztalataikra hagyatkozva vezetik a cégeiket, gyakorlatilag vakrepülést végeznek - hívta fel a figyelmet szakértőnk, aki szerint minél nagyobb a cég, annál fontosabb a megfelelő mérőszámok ismerete.

Miben hasonlít a cégvezető dolga a pilótáéhoz? Látszólag nem sokban. De ha jól végzi a munkáját, akkor ugyanúgy célirányosan kormányoz egy összetett rendszert, és felel a vele tartó emberekért, mint a pilóta. Képzelje hát el egy pillanatra, hogy nem a cégét, hanem egy vadonatúj Boeing 747-es repülőgépet vezet. Minden része tökéletes ennek a gépnek: a szárnya, a hajtóművei, a fedélzeti számítógépe, a fekete doboza, a kerekei és egyáltalán mindene megvan. Csak egyetlen dolog hiányzik: a mérőműszerei. Szeretne-e egy ilyen Boeing 747-est vezetni? Ugye, hogy nem? Pedig a legtöbb cégvezető pontosan ezt teszi.

Vakrepülésben nem megy - Kép: Pixabay

Vakrepülésben nem megy – Kép: Pixabay

Statisztikák nélkül vakrepülést végzünk

A statisztika a mérőműszer minden cégvezető számára. Nélküle csak érzésre tudja vezetni a cég repülőjét. Az pedig annál veszélyesebb, minél nagyobb a repülő, azaz a cég. Mennyi mérőműszere van egy sárkányrepülőnek? Nem sok. A vezető csuklóján van egy karórához hasonlító szerkezet, ami méri a magasságot. Meg talán még két másik dolgot. És mennyi mérőműszere van egy kétmotoros sportrepülőgépnek? Még annak sem túl sok. De annak már van egy kis műszerfala 15-20 mérőműszerrel.  Na és vajon mennyi mérőműszere van egy Boeing 747-esnek? nagyon sok: még a pilótafülke tetején is mérőműszerek és kapcsolók vannak.

3+1 mérőszám, amire érdemes odafigyelni
Azokra a számokra hívjuk fel most a figyelmet, amelyek a vállalkozást a legjellemzőbben leírják, és érzékenyen mutatják, hol és hogyan kell változtatni a növekedés érdekében. Könnyen mérhetőek, könnyen értelmezhetőek, és az alkalmazhatóság érdekében – kifejezetten kezdő vállalkozó olvasóink számára – leegyszerűsítettük őket. Önnél rendben vannak?

Huszonkét éve, amikor nászútra repültünk Szentpétervárra életem párjával, Évivel, kiderült, hogy ismerősünk a hoszteszek vezetője a repülőgépen. Így beengedtek bennünket a pilótafülkébe felszálláskor. Nagy élmény volt! Hát, ott talán még a pilótafülke falai is mérőműszerből voltak. Szóval a legtöbb cégvezető vakrepülést végez, pedig sokszor már igazi Boeing 747-es Jumbo Jetet vezet, akkora a cége. Na és miért van ez így? Mert nincsenek neki statisztikái.

Hogy néz ki egy hasznos vezetői statisztika?

Statisztikán sohasem egy kördiagramot értek vagy egy táblázatot. Az nem mutatja az időbeli változásokat. Ha Ön is kapott már olyan nyolcoldalas táblázatot, amit ide-oda lapozgatott, hogy megpróbáljon kisilabizálni belőle valamit, akkor pontosan tudja, hogy miről beszélek. Statisztikán egy olyan grafikont értek, ami az idő függvényében mutatja egy adott poszt munkájának az eredményét vagy az értékét.

Olyan ez, mint a kőolaj-finomítás. (Amihez nagyon értek. Hiszen otthon az asszonnyal a garázsban esténként kőolajat szoktunk finomítani. :)) Képzelje csak el a százhalombattai kőolaj-finomító üzemet! Van egy vezérlőterme, ahol mérőműszerekkel mérik a bejövő olaj mennyiségét, a tárolt olaj mennyiségét, a finomított olaj mennyiségét, a megszínezett olaj mennyiségét, a kiszállított olaj mennyiségét és így tovább. Ahogy halad előre az üzemi folyamat a bejött nyersolajtól a kiszállított benzinig, minden ponton mérőműszerek vannak.

Képzelje el, hogy Ön a százhalombattai kőolaj-finomító üzem főmérnöke, és elküldik egy hónap tanulmányi szabadságra az USA-ba! Egy hónap múlva visszajön, bemegy a vezérlőterembe. Mennyi idő kellene hozzá, hogy egy ezerkétszáz főt foglalkoztató, napi százhatvanötezer hordónyi kőolajat feldolgozó, hatalmas nagy ipari létesítmény pillanatnyi állapotát átlássa?  Néhány perc. Ugyanezt jelenti, ha van egy statisztikai rendszere: néhány perc alatt átlátja az egész céget. Nem csak vakon, érzésből vezeti, mert vannak mérőműszerei, azaz statisztikái.  Ne vezesse hát vakon a céget, hanem álljon neki kőolajat finomítani – azaz vezessen statisztikákat!

Szerző:

Piroska Gyula

A cégvezetők barátja – Hogy ne érezze magát egyedül a cégvezető

seminarconsulting.hu

A célállítás szabályai
Sokan tűznek ki célokat – főként az év elején, de csak kevesen érnek célba. A konditermek és nyelviskolák januárban alig tudják befogadni a jelentkezőket, márciusra viszont gyakran megüresednek a termek.Mi a titka a célállításnak? Mi az oka annak, hogy vannak olyan emberek, akik sokkal nagyobb arányban valósítják meg a céljaikat, mint mások? Szakértőnk segít!

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek