Cégek, irány a bank! Március 31-ig lehet kérni az olcsó hitelt

2016. november 23. szerda - 11:01 / piacesprofit.hu
  •    

A Monetáris Tanács a Növekedési Hitelprogram harmadik, kivezető szakaszában a hitelszerződések kis- és középvállalkozásokkal (kkv) történő megkötésére vonatkozó határidő 2017. március 31-ig történő kitolásáról döntött, ezt követően a program lezárásra kerül.

dollárok kézben

Kép:Flickr

Addig a hitelintézetek mostantól a devizapillérben még rendelkezésre álló hitelkeretüket akár forintban történő hitelezésre is felhasználhatják. Az NHP eddigi három szakaszában együttvéve 36 103 vállalkozás jutott finanszírozáshoz 2 459 milliárd forint összegben; ezzel a program jelentősen hozzájárult az elmúlt években a gazdasági növekedéshez és a foglalkoztatás bővüléséhez. Az MNB előrejelzése szerint a kkv-hitelállomány növekedése az elkövetkező két évben, az NHP lezárását követően is a fenntartható gazdasági növekedést támogató 5-10 százalékos sávban alakulhat.

Az NHP szabályain idén tavasszal enyhítettek, itt olvashatja a feltételeket!

A Monetáris Tanács döntése alapján az MNB a szerződéskötési határidőt 2017. március 31-re módosítja, változatlanul hagyva a 2018. június 29-ig terjedő lehívási időszakot. Erre azért van szükség, mert egyes hitelcélok esetében adminisztratív tényezők nehezítik a szerződéskötés év végéig történő lebonyolítását. A szerződéskötés határidejének módosítását az is indokolja, hogy a Monetáris Tanács döntése alapján mostantól a hitelintézetek a devizapillérben még rendelkezésükre álló hitelkeretet választásuk szerint forintban történő hitelezésre is felhasználhatják a forintpillér feltételei szerint.

Már nem is olyan előnyös a 2,5%-os MNB hitel
Bár az elemzők azt mondják, nem lett volna növekedés a kkv beruházásokban a növekedési hitelprogram nélkül, mostanra szakértőnk úgy látja, akad versenytársa is.

Az MNB előrejelzése szerint a kkv-hitelállomány növekedése az elkövetkező két évben, a Növekedési Hitelprogram lezárását követően is a fenntartható gazdasági növekedést támogató 5-10 százalékos sávban alakulhat, amit a bankok közötti intenzívebb verseny és az élénkebb gazdasági növekedés is alátámaszt. Az elkövetkező években a hitelgarancia szerepe felértékelődhet, ami a garanciaszervezetek nagyobb aktivitásán keresztül tovább támogathatja a kkv-hitelezés élénkülését. Emellett jelentős összegben állnak vissza nem térítendő és visszatérítendő EU-s források egyaránt a hazai kkv-szektor rendelkezésére, miközben az elmúlt években végrehajtott kamatcsökkentéseknek köszönhetően a hitelintézetek piaci alapú hiteltermékei is egyre kedvezőbb feltételek mellett érhetők el. Az NHP lezárását követően a piaci alapú hitelezésnek kell teret nyernie, amelyet még két évig támogat az MNB – szintén a Növekedéstámogató Program részét képező – Piaci Hitelprogramja is.

Ellenőrizze, hogy cége megfelel-e a növekedési hitel legalapvetőbb elvárásainak:

A rendelkezésre álló idő ugyan rövid, de a feladat nem lehetetlen: a jegybank októberben a beruházási hitelek és pénzügyi lízingek felhasználásához rendelkezésre álló időt fél évvel meghosszabbította. Az nhp harmadik, kivezető szakaszában a pénzeket 2018. június 29-ig hívhatják le a cégek, erre a jegybank 700 milliárd forintot különített el. Ebből 400 milliárd jutott a forinthitelekre, 300 milliárd forintot devizában vehetnek fel az olyan vállalkozások, amelyek rendelkeznek devizabevétellel. Azok a vállalkozások, amelyek most igényelnének támogatást, forint és deviza pillérben is megtehetik ezt, igényüket azonban érdemes mihamarabb jelezniük bankjuknál. A szűkös időkereten kívül számolniuk kell azzal is, hogy a pénzintézetek rendelkezésére álló forrás jelentős részét már lekötötték.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek