Digitalizáció: meg vagyunk győzve

2016. május 11. szerda - 08:08 / piacesprofit.hu
  •    

Tízből kilenc magyar cég véleménye szerint valódi versenyelőnyt jelent a digitalizáció, többségük szerint növeli a hatékonyságukat, csökkenti a munkafolyamatokra szánt időt, a működési költségeket, és növeli az energiahatékonyságot – derült ki a Siemens Zrt. kutatásából.

mappák adminisztráció

Kép:FreeDigitalPhotos.net/StuartMiles

Bár úgy tűnhet, hogy jelentős hátrányban vannak nyugati versenytársaikkal szemben a magyar vállalatok a digitalizáció (azaz a vállalati működés virtuális térbe helyezése) területén, a valóságban jelentős fejlesztések zajlanak a cégvilágban.  A közép- és nagyvállalatok 44 százaléka már több mint öt éve, 80 százaléka pedig már legalább két éve foglalkozik digitalizációhoz köthető fejlesztésekkel, melyre átlagosan éves árbevételük 2,7 százalékát költik – derült ki a Siemens által ma bemutatott kutatásból.

Alkalmazkodni kell az új digitális küzdőterekhez
A vállalatok jól teszik, ha felkészülnek a digitális világ kihívásaira, mert az átalakulás nem csak a technológiát érinti, hanem a fogyasztók elvárásait is felülírja. Megmutatjuk a 10 legfontosabb trendet, amelyre figyelni kell az elkövetkező években.

Ráadásul jók a tapasztalataik: a befektetések megtérülése már az első évek után is egyértelműen pozitív, hiszen tízből kilenc megkérdezett vezető nyilatkozott úgy, hogy valódi versenyelőnyt biztosítanak számukra a digitalizációhoz köthető fejlesztések, 79 százalékuk pedig további digitális fejlesztéseket is tervez a következő 1-3 évben. Ennek oka, hogy a hazai cégek jelentős része szerint a digitalizáció révén növekszik a működési megbízhatóság és a hatékonyság, valamint jobban nyomon követhetővé válnak a szervezeten belüli folyamatok.

A digitalizáció előnyei

  • a vállalkozások 87 százaléka szerint jobban nyomon követhetőek a folyamatok
  • 82 százalékuk szerint nő a hatékonyságuk
  • 79 százalék szerint nő a működésük megbízhatósága
  • 74 százalék szerint javul a termelési hibák kiküszöbölésének aránya
  • 68 százalék szerint csökkennek a működés költségei
  • 63 százalékuk szerint csökken a munkafolyamatokra szánt idő
  • 37 százalékuk az energiahatékonyságuk növelését várja

„A vállalatok véleménye szerint tehát a digitalizáció jelentős fejlődési lehetőséget biztosít a vállalatok számára, ugyankkor a felmérés eredményei azt mutatják, hogy a cégeknek van még hova fejlődniük a digitalizáció terén. A digitalizáció révén hatékonyabb, gyorsabb és rugalmasabb működésre tehetnek szert a magyar cégek, amely egyben fenntarthatóbb is” – mondta el Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A digitalizáció hasznosságát jelzi, hogy a vállalat eredményességében is kimutatható hatása van, átláthatóbb és tervezhetőbb működést eredményez. A digitalizáció és a versenyképesség kapcsolatát a vállalati méret jelentősen meghatározza: míg a középvállalatok esetében 42% volt azok aránya, akik szerint a digitalizáció nagymértékű versenyelőnyt jelent, addig a nagyvállalatok esetében már 71%” – vélekedett Madár Norbert a GKI Digital vezetője.

Nyakunkon az új ipari forradalom
Több mint 900 milliárd dollárt hozhat a digitális ipari forradalom a cégek várakozásai szerint, ami a költségek csökkenésének, a hatékonyság és a nyereség növekedésének köszönhető. A szervezetek több mint fele két éven belül megtérülést vár. Az informatikai szakemberek iránti igény és az adatbiztonság viszont továbbra is komoly kihívást jelent – áll a PwC globális tanulmányában.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek