Cégautólízing-változás: milliókat spórolhat

2019. február 21. csütörtök - 06:10 / piacesprofit.hu
  •    

A cégautókkal rendelkező társaságok jó részét érinti a januárban életbe lépett új szabály, amely szerint már útnyilvántartás vezetése nélkül levonható a személygépkocsi bérleti díja áfájának 50 százaléka. Ez a lehetőség elsőre ugyan jól hangzik, de a módosítás miatt a túl elfoglalt cégvezetők jókora összegtől eshetnek el, hiszen útnyilvántartással továbbra is akár a teljes áfát vissza lehet igényelni.

Idén január elsejétől megváltoztak a személygépkocsi bérleti díjához kapcsolódó áfalevonás szabályai azoknak a vállalkozásoknak, amelyek bérelnek, vagy nyílt végű, operatív lízing keretében használják a járműveiket. A változás lényege, hogy már útnyilvántartás vezetése nélkül levonható a személygépkocsi bérleti díja áfájának 50 százaléka, de nem biztos, hogy mindenkinek ez éri meg a legjobban.

Rosszul áfázzuk a lízinget?
Azok után, hogy az Európai Unió Bírósága (EUB) jelentősen újraértelmezte a zárt végű pénzügyi lízing fogalmát, egy főtanácsnoki vélemény újabb „áfabombát” dobott az eddigi gyakorlatra.

„Nem kötelező az 50 százalékos átalányelszámolást választani, továbbra is akár a teljes áfát vissza lehet igényelni útnyilvántartás vezetésével. A legtöbb céges autót 80-90-100 százalékban céges utakra használják, a vállalkozások pedig továbbra is élhetnek a törvény által biztosított választási jogukkal, és az üzleti használat arányában igényelhetik vissza a bérleti- és lízingdíj áfáját” – hívta fel a figyelmet Barazsy Ákos, a RoadRecord.hu Kft. ügyvezetője.

A szakember szerint érdemes utánaszámolni, hogyan járunk jobban, hiszen az autó értékétől függően többmilliós is lehet a különbözet a kétféle adózás között – ne feledjük, hogy az autó teljes áfáját érinti ez, nem csak a havi részleteket. „Minél drágább az autó, és minél magasabb a céges utak aránya, annál nagyobb a megtakarítás az átalányadóhoz képest. Több olyan ügyféllel is találkoztunk, akinek a könyvelője a kevesebb adminisztráció reményében az 50 százalékos átalányt ajánlotta, amivel autónként milliós összegtől estek volna el” – mondta Barazsy Ákos.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek