Cafeteria 2012: ez marad az étkezési utalványból

2011. november 30. szerda - 12:02 / piac-profit.hu
  •    

A november 14-i zárószavazáson a honatyák nagyjából eldöntötték, hogy milyen adószabályokra számíthatunk 2012-ben. Marad az eva még egy évig, és azóta már az is kiderült, hogy a mértéke valószínűleg 37 százalék lesz. Legfeljebb napi 83 forint lehet a baleseti adó, csökken a kiküldetési díj adója és a települési önkormányzatok szabad adókivetési jogától is visszakoztak a képviselők. A sokakat érintő étkeztetési támogatás azonban jelentősen átalakul 2012-től.

Az egyik legfontosabb módosítás a béren kívüli juttatásként adható étkezési utalvány értéke: az Országgyűlés döntése értelmében a béren kívüli juttatásként adható étkezési utalvány értéke havi 18 ezer forintról 12500 forintra csökken, ha azt a munkaadó által működtetett étteremben használják fel. Minden más esetben csak 5 ezer forint számít béren kívüli juttatásnak, vagyis adózik kedvezményesen. Ezek szerint jövőre is marad a hideg-meleg étkezés támogatása, csak átalakítva.

Eddig sokan nem étteremben használták Kép:sxc
Eddig sokan nem étteremben használták
Kép:sxc

A Top Cafeteria szakértői oldalán megjelent cikk szerint az ötezer forintos étkezési utalvány hideg és meleg ételre egyaránt felhasználható, de nem adható együtt a 12500 forintos munkahelyi étkezés támogatásával.
– Rossz hír az is, hogy az eddig járulékmentes juttatási kör után is kell 10 százalék Eho-t fizetni jövőre – mutat rá Puskelyné Király Ágnes adótanácsadó

Csökkenő biztonságérzet
A KutatóCentrum nyáron végzett felmérésében a megkérdezett ezer ember kétharmada válaszolta azt, hogy étkezési utalvány nélkül jelentős jövedelemtől esne el. Minden második felhasználó szerint az utalványok hiánya anyagi biztonságérzetük csökkenésével is együtt járna, és kevesebbet étkeznének étteremben vagy kifőzdében.

A tavaly összesen havi 18 ezer forintos kedvezményes étkeztetési juttatásból sokan csak hideg élelmiszert, vagy háztartási jellegű termékeket vettek, olvasható abban a kormányzati előterjesztésben, amely a béren kívüli juttatások rendszerének módosításáról szól. Mivel a támogatás célja a napi egyszeri melegétkeztetés biztosítása, 2012-től ennek megfelelően alakul a juttatás. A tervezetben még az szerepel, hogy havi öt–nyolcezer forintra csökken az utalvány, míg meleg étkeztetés éves szinten 150 ezer forintig csak a SZÉP-kártyával lesz támogatható. Az elfogadott módosítás alapján viszont a támogatás összege lényegében havi ötezer forintra zsugorodik, amennyiben a munkáltató nem üzemeltet éttermet, vagy a munkavállaló nem ott szeretne étkezni.

Bár a SZÉP Kártya végső formája még nem ismert, a már elfogadott módosítás és a korábban megjelent elképzelések – a szálláshely szolgáltatásra maximum 225 ezer forint, meleg étkezésre 150 ezer forint, szabadidős, egészségmegőrző célra 75 ezer forint költhető évente a plasztikkal – az állami cafeteria kártyával valószínűleg csak a kantinban lehet majd fizetni (erről itt olvashat részletesebben).

A tapasztalatok szerint a magyarországi munkáltatók túlnyomó többsége mostanáig a papíralapú cafeteria juttatásokat részesítette előnyben. (Jövő évtől állami utalvánnyal ehetünk?) Az Accor Service-t, a Le Chéque Déjeuner-t és a Sodexo Passt magába foglaló Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE) szerint az étkeztetési juttatások tervezett átalakítása következtében az állam éves szinten mintegy 20 milliárd forintos bevételkieséssel számolhat. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy ebben az esetben a 2,5 millió munkavállaló nettó jövedelme csökkenne mintegy 100 milliárd forinttal, azaz ennyi vásárlóerő tűnne el a gazdaságból is.