Cafeteria: fontos határidő jön a munkáltatóknak

2017. január 16. hétfő - 12:05 / piacesprofit.hu
  •    

Abban az esetben, ha egy munkáltató adott 2016-ban lakáscélú támogatást, akkor az adómentesség feltétele, hogy a közvetítő hitelintézet (amely az utalást indította) adjon erről egy igazolást a munkáltató számára január 31-ig. Enélkül a juttatás 120 százaléka fog jövedelemként adózni tavasszal - írta közleményében Fata László cafeteriaszakértő.

 

 

Kép:PP archív

Kép:PP archív

Ha a juttatást közvetítő bank (cég bankja, vagy megbízott hitelintézet) nem jelentkezne ezzel papír vagy elektronikus igazolás formájában a következő hetekben, akkor mindenképpen keresni kell. Emellett a juttatást indító hitelintézet még a NAV felé is adatot kell, hogy szolgáltasson január 31-ig, de ez inkább már az ő felelőssége – hívta fel a figyelmet Fata László, a Cafeteria Trend főszerkesztője.

Arra sem árt ügyelni, hogy az idén módosul a lakhatási támogatás feltételrendszere a munkaerő-mobilitás további ösztönzése érdekében. A gyakorlati tapasztalatok indokolttá tették a munkavállaló állandó lakóhelye és a munkavégzés helye közötti távolság minimális mértékének leszállítását. Ennek értelmében 100 km-ről 60 km-re csökken a távolság, a korábbi legalább 5 óra oda-vissza utazási időre vonatkozó feltétel pedig hatályát veszti, így a jövőben még többen élhetnek a támogatással.

2016 nyarán is vezettek be változásokat a lakhatási támogatás szabályozásában.

Adómentes albérleti támogatás – kinek, hogyan adható?
Az szja-törvény módosításai révén 2017. január 1-jétől már azok a munkavállalók is kaphatnak adómentes lakhatási támogatást (albérleti támogatást), akik akár többed magukkal, akár egyedül a maguk vagy a munkáltatójuk által bérelt albérletben élnek.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek