Burger Impossible

2017. október 14. szombat - 12:05 / piacesprofit.hu
  •    

A képünkön látható hamburger éppen úgy néz ki, mint a megszokott valódi – és olyan az íze is. Pedig hús egy gramm sincs benne – genetikusan módosított élesztővel kezelt szójából készül. Az amerikai startupba komoly befektetőktől is ömlik a pénz.

A rendhagyó, az egészséges táplálkozás divatjának megfelelő hamburgert az e területre szakosodott Impossible Foods nevű amerikai startup gyártja, mégpedig nagy sikerrel: a hústalan burgert New York-i és San-Francisco-i luxus-éttermek is felvették már kínálatukba és a vállalkozókhoz ömlik a pénz: mások mellett Bill Gates is beruházott náluk jó néhány milliót.

Olyan, mint a valódi Kép: New York Times

Épp, mint a marha
Kép: New York Times

A céget néhány éve Pat Brown, a jeles Kaliforniai Stanford Egyetem biokémikusa alapította. Genetikusok, vegyészek mellett jó pénzért kiváló szakácsokat szerződtetett és a gárda együttműködve elérte, hogy a szója-burger nemcsak úgy néz ki, mint egy friss marhából készített húspogácsa, hanem olyan a szaga csakúgy, mint az íze és a szerkezete.

A cégnek már csak az amerikai élelmiszer-ellenőrző hatósággal kell megküzdenie: az vizsgálatokat igényel, hogy megállapíthassák, nem okoz-e a “lehetetlen burger” allergiát.

Jó esetben a “bio” nem cél, hanem mellékhatás
A sajtburgernek is volt fénykora. 1988-at írtunk, amikor az első hazai McDonald’s megnyitott a Régiposta utcában, amely vélhetően pár napig a legnépszerűbb hely volt Budapesten. Aztán ez is lecsengett, és a rendszerváltás után nem sokkal már egyre gyakrabban hangzottak el a „bio” és „öko” szavak.

(N.Y. Times)