Bukja a kormány az egyik legfontosabb ígéretét

2016. november 22. kedd - 14:00 / PP
  •    

Nem fog összejönni, hogy az uniós források 60 százaléka gazdaságfejlesztésre fordítódjék, bár ezt az ígéretét lépten-nyomon megerősítette a kormány. Persze az arányok ettől még sokkal jobbak, mint korábban – derül ki a Portfolio átfogó elemzéséből. A pénzek majdnem felét viszont verseny nélkül osztják.

Teljesíthetetlennek tűnik a friss adatok szerint a kormánynak az a vállalása, hogy a 2014–2020-as uniós pénzek 60 százalékát közvetlen gazdaságfejlesztésre fordítja – derül ki a Portfolio átfogó vizsgálatából. Az idén év végéig meghirdetendő uniós pályázatoknál ugyanis ez az arány csak 47–50 százalék körüli, és mivel 2017-re már csak kevés pályázat megjelenése csúszik át, így ezek a számok alig tornászhatók feljebb. A számok kudarcnak még így sem tekinthetők, hiszen a 2007–2013-as ciklusra az akkori kormány 40 százalékos gazdaságfejlesztési arányt vállalt, és 17 százalék körüli teljesítés lett belőle. Így ahhoz képest háromszorozódik a gazdaságfejlesztésre fordított új uniós pénzek aránya.

A dolog inkább csak annyiban kínos, hogy azt, hogy az uniós források 60 százalékát közvetlen gazdaságfejlesztésre fordítja a kormány, már a Partnerségi Megállapodásban is rögzítették, azóta pedig nagyjából minden, a pályázatokkal kapcsolatos kormányzati megszólalásban megerősítették. (Például itt, vagy éppen itt.)

A Portfolio elemzése szerint egyébként a 7 évre járó EU-pénzeink mintegy 45 százalékát előre „eldöntött” nyerteseknek adja oda a kormány, nevesített, kiemelt projektek keretében, azaz lányegében verseny nélkül. Nem véletlen, hogy a kiemelt pályázatok arányát túl magasnak tartja Brüsszel.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek