Bukhatjuk az uniós milliárdokat

2017. május 30. kedd - 14:27 / PP
  •    

Az uniós alapokba legnagyobb arányban befizető Németország jogállami normák betartásához is kötné a támogatásokat.

Május 11-i keltezésű az a dokumentum, amely szerint a német kormány változtatásokat sürget az uniós pénzek kifizetésének gyakorlatában, konkrétan azt szeretnék, ha 2020 után az Európai Unió szigorúbban kezelné a kohéziós alapok költéseit – adta hírül a Bruxinfo.
A Brüsszellel rendszeresen konfliktusba keveredő magyar kormány számára a legrosszabb hír ebben az, hogy Berlin jogállami normák betartásához is kötné az utalásokat és a kifizetéseket.
A Bruxinfo cikke elemzőkre hivatkozva meg is jegyzi, hogy “ennek aligha fognak örülni a kohéziós források hagyományos célú felhasználását előnyben részesítő közép- és kelet-európai tagállamok”.
Kilőttek a beruházások az első negyedévben
Megjöttek az uniós támogatások, meglendültek a beruházások: 34 százalékkal nőttek tavalyi hasonló időszakhoz képest.

Egyébként a német álláspont szerint a kohéziós politikának 2020 után is elsősorban a gazdaságilag elmaradottabb és komoly kihívásokkal szembesülő tagállamokat és régiókat kellene támogatnia,

 A németek az uniós társfinanszírozás arányát is újra levinnék a gazdasági válság előtti szintre és nem engednének ez alól kivételt. Mindez azt jelentené, hogy a tagállamoknak mélyebben a zsebükbe kellene nyúlniuk a projektek finanszírozásához, miközben a támogatás aggregát összege nem változna.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek